Att äta en stor mängd extremt kryddstark mat på en gång är inte vettigt

4. juli 2024

*Uppdatering 19.7.2024

Om man äter stora mängder starkt kryddade livsmedel med hög capsaicinhalt vid ett och samma tillfälle kan det orsaka akut förgiftning. Inom EU har fall av capsaicinförgiftning rapporterats hos barn och ungdomar som ätit en enda mycket het chips. I Danmark anses risken för capsaicinförgiftning vara förknippad med livsmedel som innehåller 11,8 mg eller mer av totalt capsaicin per portion. Det säkra intaget av capsaicin är inte känt.

Symtom på capsaicinförgiftning är irritation i slemhinnorna, illamående, brännande känsla i bukområdet, kraftig magsmärta, kräkningar och förhöjt blodtryck, vilket i värsta fall kan vara livshotande.

Under de senaste åren har det inom EU rapporterats fall av capsaicinförgiftning hos barn och ungdomar som ätit en särskild typ av extremt kryddstark chips. Det totala capsaicininnehållet har uppmätts till 11,8-59,3 mg per bit av chips. Ett chips åts som en del av One chip challenge, en tävling som går ut på att se hur väl man klarar av att äta en mycket het produkt. I USA ledde en tonåring med hjärtsjukdom till döden efter att ha ätit ett hett chips. Livsmedelssäkerhetsverket känner inte till några fall av capsaicinförgiftning i Finland.

Det finns en individuell känslighet för de skadliga effekterna av capsaicin och andra capsaicinföreningar. Det är känt att små barn är mycket känsliga för capsaicin. Det har inte hittats några studier som visar skillnader i känslighet mellan vuxna och äldre barn/ungdomar.

Det finns ingen begränsning av mängden capsaicin i livsmedel

Det finns ingen högsta tillåtna halt av capsaicin i livsmedelslagstiftningen. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har inte genomfört någon riskbedömning av den totala mängden capsaicin. I EU:s medlemsländer har hälsoriskerna med chili eller chiliprodukter bedömts 2011 av det tyska riskbedömningsorganet Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) och 2024 av Danmarks tekniska universitet (DTU). I danska DTU:s riskbedömning har man också tagit hänsyn till de senaste årens fall av capsaicinförgiftning. BfR har också uppdaterat sin riskbedömning i juni 2024 och uppskattar att redan koncentrationer på 0,5-1 mg capsaicin kan orsaka milda biverkningar hos de känsligaste individerna, och att allvarligare biverkningar förväntas vid koncentrationer på 170 mg. På grund av bristen på data är det dock inte möjligt att fastställa det exakta gränsvärdet vid vilket negativa effekter kan uppstå.

Livsmedel som släpps ut på marknaden måste vara säkra

Livsmedelsföretagare som släpper ut extremt kryddstarka livsmedel på marknaden måste se till att produkterna är säkra, även med avseende på halten kapsaicin. Enligt EU:s allmänna livsmedelsförordning 178/2002 får livsmedel som inte är säkra inte släppas ut på marknaden.

Livsmedelsverket uppmanar de kommunala livsmedelskontrollmyndigheterna att i sin kontroll av företagarna vara uppmärksamma på livsmedel som marknadsförs som väldigt kryddstarka och kräva att företagaren kontrollerar det totala capsaicininnehållet.

I Danmark drogs en nudelprodukt med en total capsaicinhalt på över 11,8 mg i chilisås tillbaka från marknaden i juni (Samyang Buldak ”3 x” Spicy & Hot Chicken, total capsaicinhalt 19,1 mg). De danska myndigheterna satte en gräns på 11,8 mg för total capsaicin eftersom denna nivå av capsaicin tidigare har orsakat akut förgiftning hos barn och ungdomar som ätit heta chips med chilismak.

I andra EU-länder finns produkten på marknaden och i Finland släpptes produkten också för försäljning den 29.7.2024 från ett tillfälligt förbud. Anledningen till undantaget är att det inte finns någon högsta tillåtna halt av capsaicin i livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket har inte fått kännedom om några fall av capsaicinförgiftning i Finland eller i andra EU-länder där produkten säljs.

Livsmedelsverket rekommenderar att produkter med höga halter av total capsaicin ska märkas med lämpliga varningar.

Mer information

specialsakkunnig Minna Anthoni, tfn 040 137 9854 

Mer information om kapsaicin

Den kryddstarka smaken av chilipeppar, det vill säga vissa sorter av Capsicum annuum L. (paprika) och Capsicum frutescens L. (cayennepeppar), beror på kapsaicinföreningar. Kapsaicinföreningar inkluderar kapsaicin, dihydrokapsaicin och nordihydrokapsaicin. Kapsaicin utgör största delen, cirka två tredjedelar, av den totala halten av kapsaicinsyror. Analytiskt bestäms styrkan hos chili och chiliprodukter från den totala halten av kapsaicin (summan av kapsaicin, dihydrokapsaicin och nordihydrokapsaicin). Chiliprodukternas "chilistyrka" kan också anges med den så kallade Scoville-skalan, som använder Scoville Heat Units för att definiera styrkan (SHU). Omvandlingsfaktorn är 1 mg totalt kapsaicin/kg = 16,1 Scoville = 16,1 SHU.