Behandlingsanvisningar av stenmurklor förblir oförändrade

26. maj 2025

Livsmedelsverkets anvisningar för hantering av stenmurklor förblir oförändrade eftersom den nya riskbedömningen inte medförde någon förändring av anvisningarna.

Hanteringsanvisningar för att minska giftigheten hos stenmurklor:

  • Koka stenmurklorna två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten). Koktiden är minst fem minuter.
  • Skölj de kokta svamparna väl efter båda kokningarna i rikligt med vatten.

Stenmurklor kan bevaras genom att torka dem knastertorra. Hantering av torkade stenmurklor:

  • Blötlägg de torkade stenmurklorna i minst två timmar före användning (100 g svamp och 2 l vatten).
  • Koka stenmurklorna efter blötläggning två gånger, som färska stenmurklor.

Ventilera väl när du torkar eller kokar stenmurklor. Använd inte blötläggnings- och kokvattnet från stenmurklorna vid matlagning.

Användningsmängdsrekommendationer kan inte ges

På grund av brist på information har det inte varit möjligt att fastställa en säker mängd gyromitrin eller dess metaboliter för exponering i mag-tarmkanalen. Därför kan användningsmängdsrekommendationer inte ges. Det rekommenderas inte alls att barn och gravida eller ammande mödrar äter stenmurklor. På grund av giftrester har stenmurklor inte längre ingått i listan över rekommenderade matsvampar.

Hanteringsanvisning ska ges vid försäljningsstället

Enligt § 5 i jord- och skogsbruksministeriets förordning om krav på vissa livsmedel (264/2012) ska förpackningen av färska eller torkade stenmurklor som säljs för annat än industriellt bruk innehålla en varning om svamparnas giftighet och hanteringsanvisningar. När stenmurklor säljs oförpackade ska varningen om svamparnas giftighet och hanteringsanvisningen finnas i omedelbar närhet av försäljningsstället, i en lätt synlig broschyr.

Mer information

Mer information

specialexpert Minna Anthoni, tfn 040 137 9854