Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA bedriver för närvarande en kampanj för att öka konsumenternas medvetenhet om livsmedelssäkerhet. Målet med kampanjen #Safe2EatEU är att uppmuntra konsumenterna att göra säkra livsmedelsval och öka förtroendet för EU:s kunskapsbaserade system för livsmedelssäkerhet. Livsmedelsverket som deltar i kampanjen påminner konsumenterna om att vara noggranna i hemmaköket, eftersom många maträtter kan utgöra en risk om hygienen brister.
Att känna till och följa grundreglerna för matlagning och förvaring av mat kan skydda mot livsmedelsburna sjukdomar. Bristfällig tillagning, felaktig uppvärmning eller dålig hygien kan leda till matförgiftning, som är en infektion eller förgiftning som erhållits via maten eller hushållsvattnet. De vanligaste orsakerna till matförgiftning är temperaturfel i hanteringen och tillredningen av mat. Det kan betyda att mat förvaras i rumstemperatur eller att varm mat som tillretts på förhand kyls ner för långsamt. Ofta beror matförgiftningsfallen också på bakterier eller virus från råa livsmedel som har kommit i kontakt med tillredda livsmedel. En stor del av matförgiftningsfallen orsakas av norovirus, som också smittar lätt från en människa till en annan.
Genom att följa ändamålsenliga anvisningar för hantering, tillredning och förvaring av mat kan du avsevärt minska risken för sjukdomar som överförs via livsmedel. Att tvätta händerna omsorgsfullt och vara noggrann med livsmedlens temperaturer och förvaringstider är de viktigaste metoderna för att förebygga matförgiftningar. Man ska också se till att köket, skärbrädena och redskapen är rena.
”Gamla visdomar – tvätta händerna, använd rena redskap, förvara kallt i kallt och varmt i varmt – gäller fortfarande och hindrar många onödiga magsmärtor”, påminner generaldirektör Leena Räsänen vid Livsmedelsverket.
EU:s system för livsmedelssäkerhet svarar för livsmedelssäkerheten
Europeiska unionen upprätthåller ett av världens bästa system för livsmedelssäkerhet. Det ser till att de livsmedel som européerna konsumerar uppfyller de noggranna säkerhetskraven. Systemet grundar sig på aktuell vetenskaplig forskning och nära samarbete mellan EFSA och nationella myndigheter för livsmedelssäkerhet.
EU:s system för livsmedelssäkerhet garanterar konsumenterna rätten att veta var deras mat kommer ifrån, hur den har producerats och vad den innehåller. Experter runt om i Europa utvärderar livsmedelssäkerheten och den näringsmässiga kvaliteten. I utvärderingsarbetet utnyttjas sakkunskap både på nationell nivå och på EU-nivå för att garantera livsmedelssäkerheten i Europa. Även livsmedelsproducenter, konsumentorganisationer och andra intressentgrupper har en viktig roll i livsmedelssäkerhetsarbetet.
Kampanjen #Safe2EeatEU uppmuntrar till informerade val
På våren lanserade EFSA kampanjen #Safe2EatEU (tidigare #EUChooseSafeFood), som genomförs för femte gången och har som mål är att främja livsmedelssäkerheten i Europa. Kampanjen strävar efter att ge konsumenterna tydlig, vetenskapligt grundad information och tips om livsmedelssäkerhet så att de kan göra informerade val i sin vardag.
I år deltar 23 länder i #Safe2EatEU, inklusive Finland. Årets kampanj fokuserar på säker och korrekt hantering av livsmedel, hälsosam mat och vad maten innehåller. I sociala medier hittas kampanjen under hashtaggen #Safe2EatEU. Du kan bekanta dig med kampanjen och dess material på EFSA:s webbplats på adressen: www.efsa.europa.eu/fi/safe2eat
Livsmedelsverkets anvisningar för säker matlagning
- Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat
- Laga inte mat till andra om du är sjuk
- Håll kök, skärbrädor och köksredskap rena
- Undvik att sprida bakterier från råa till tillredda livsmedel
- Hetta upp maten så att den är genomstekt
- Tvätta grönsaker omsorgsfullt före användning
- Servera maten genast eller kyl ner den snabbt
- Hetta upp mat som skall värmas upp på nytt omsorgsfullt
- Förvara livsmedel som lätt förskäms kallt (+2 – +6 grader)
Mer information om kampanjen:
EFSA: tfn +39 0521 036 14, press@efsa.europa.eu
Livsmedelsverket: kommunikationsexpert Perttu Saralampi, tfn 029 520 4980, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Läs mer:
#Safe2EatEU:s kampanjsidor (på EFSA:s webbplats)
Livsmedelshygien hemma (på Livsmedelsverkets webbplats)
Matförgiftningar (på Livsmedelsverkets webbplats)
Öppen information om matförgiftningsepidemier i Finland (på finska, på Livsmedelsverkets webbplats)
Sex enkla anvisningar för att undvika matförgiftningar (på finska, YouTube)
Livsmedelsverket arbetar i Finland för livsmedelssäkerhet, djurens hälsa och välbefinnande och växternas hälsa, stöder landsbygdens livskraft samt utvecklar och upprätthåller informationssystem, e-tjänster och register.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA inrättades 2002 och producerar oberoende forskningsdata för riskhantering och informerar om nuvarande och nya risker i livsmedelskedjan. EFSA tillhandahåller en vetenskaplig grund för lagstiftning och reglering i syfte att skydda europeiska konsumenter från livsmedelsrelaterade risker. Genom att samarbeta med nationella partner främjar EFSA konsekvensen i den offentliga informationen om livsmedelssäkerhet inom EU.