Aitoo perunarieskas ansökan om namnskydd baserar sig på särskild kvalitet

23. maj 2024

Man ansöker om EU:s namnskydd för namnet Aitoo perunarieska. Det är Aitoo rieskaleipurit ry som ansöker om skyddad geografisk beteckning (SGB). Föreningen består av Penttilä gård och Gluteeniton leipomo ILONA. Ansökan grundar sig på Aitoo perunarieskans särskilda kvalitet, dess rykte och den know-how som behövs för att tillverka den. Det geografiska området för Aitoo perunarieska utgörs av Birkaland och Egentliga Tavastland.

Aitoo perunarieska är en bageriprodukt av särskild kvalitet, eftersom man inte använder tillsatt vatten, jäst, ägg eller mjölkprodukter i framställningen av den. Dessutom skiljer den sig från andra tunnbröd vad gäller produktionssätt, struktur och smak.

– Huvudråvaran i Aitoo perunarieskan är oskalad kokt potatis. Produkten kan också tillverkas glutenfritt, berättar företagaren Heikki Penttilä.

Tillverkningen av Aitoo perunarieskan kräver kunskap om hur man får en jämn kvalitet på tunnbrödsdegen, eftersom mängden vätska regleras enligt potatisråvarans fuktighetsegenskaper. Potatissorten är inte väsentlig, utan degen kan bearbetas för att åstadkomma ett jämnt slutresultat.

Aitoo perunarieska har ett gott rykte. Den har belönats med Jaakko Kolmonens matkulturpris 2023 och tre år tidigare valdes den till Finlands bästa potatisrieska.

Tillverkningen av Aitoo perunarieska är också hållbar, eftersom friska potatisar som är för små, för stor eller har konstig form, och som annars inte kommer till användning, kan användas för tillverkningen. Råvaru- och skalsvinnet kan minimeras i olika skeden av produktionen. Produkten är också näringsmässigt fullvärdig eftersom skalen ingår i produkten.

Invändningsförfarandet pågår nu

Ett nationellt invändningsförfarande i anslutning till registreringen av namnet pågår fram till 24.6.2024. Materialet finns på adressen: www.ruokavirasto.fi/sv/aitoo-perunarieska. I Finland kan en invändning göras av sådana fysiska eller juridiska personer som har ett berättigat intresse. Livsmedelsverket behandlar invändningarna och fattar beslut i ärendet. Europeiska kommissionen beslutar om registrering av namnet efter en eventuell EU-behandling.

Invändningar senast 24.6.2024 till adressen kirjaamo@ruokavirasto.fi

Mer information om invändningsförfarandet från Livsmedelsverket:

Piritta Sokura, special expert
Tfn 040 570 7024
förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi

Mer information om Aitoo perunarieska från Penttilän Tila:

Heikki Penttilä, företagare
0400 504 788
förnamn.efternamn@live.com