Hur förbereder man sig för kortvariga elavbrott i en livsmedelsbutik och ett professionellt kök?

30. november 2022

Livsmedelsverket har sammanställt anvisningar särskilt för livsmedelsaffärer och professionella kök för säkerställande av temperaturkontrollen i kylanläggningar och livsmedel under kortvariga elavbrott (2–3 timmar).

På Livsmedelsverkets webbplats hittar du t.ex. temperaturkrav på livsmedel och minimitemperaturer per livsmedelsgrupp under kortvariga elavbrott för att hjälpa planering.

Planera verksamheten före och efter kortvariga elavbrott.

  • Kontrollera alla kyl- och värmediskar.
  • Ta reda på kyl- och värmeutrustningens larmtemperaturer och -svarstider.
  • Dra för kylgardiner och -täcken som skydd för kyldiskar, svalskåp och vitriner för att förhindra att temperaturen stiger. 
  • Kontrollera kyl- och värmediskarna. Säkerställ att alla enheter startar på nytt och fungerar som de ska.

Läs mer: Beredskapstips för situationer med kortvariga elavbrott till aktörer inom försäljning och servering av livsmedel