Enligt resultaten från Livsmedelsverkets myndighetstillsyn och undersökningar är livsmedelssäkerheten i Finland i allmänhet på en god nivå. År 2024 genomfördes nästan 24 000 inspektioner av livsmedelskontroller, vilket är 5 % fler än föregående år. Av inspektionsresultaten var nästan 84% utmärkta och goda.
Resultaten av tillsyn var bra, men målen för antalet kontroller och täckningen av kontrollerna uppnåddes inte helt. Livsmedelshygienen i livsmedelslokaler inspekterades väl, men antalet kontroller av livsmedlens sammansättning var inte tillräckligt. Med sammansättningskontroller avses till exempel tillsyn av livsmedelsmärkningar och tillsatser.
"Många områden inom sammansättningskontrollen kräver särskild expertis. Specialisering av inspektörer i kommunerna kan vara ett sätt att säkerställa täckningen av kontrollerna även i detta avseende", bedömer enhetschef Tiina Lapveteläinen.
År 2024 var andelen livsmedelsföretag som förbättrade sin verksamhet nästan 70 %, vilket är fler än föregående år. Livsmedelsföretagen åtgärdar aktivt och i ökande grad brister i sin verksamhet.
Det fanns 58 livsmedelsburna epidemier, vilket var något fler än år 2023. Totalt insjuknade 993 personer i livsmedelsburna epidemier, och antalet insjuknade var färre än år 2023. Norovirus var, liksom tidigare år, den vanligaste identifierade enskilda patogenen i livsmedelsburna epidemier. Antalet epidemier och antalet insjuknade varierar från år till år.
Tillsyn- och uppföljningsprogrammen för livsmedel genomfördes väl, och de planerade kontrollmängderna uppnåddes till största delen. Salmonellasituationen har förblivit god, och den genomsnittliga förekomsten av salmonella var klart under målet på 0,5 %. Även halterna av främmande ämnen i livsmedel är väl under kontroll och reglerna för medicinering av djur följs väl.
Värdet av livsmedelsexporten ökade med fem procent under 2024 jämfört med föregående år och uppgick totalt till 2,2 miljarder euro. Kina godkände importen av finskt fjäderfäkött hösten 2024.
Den största delen av livsmedelstillsynen utförs av kommunernas livsmedelstillsynsmyndigheter. Även regionförvaltningsverkens, Tullens, Valviras och Livsmedelsverkets tillsynsarbete granskas i rapporten Livsmedelssäkerhet i Finland
Livsmedelssäkerheten i Finland 2024 (på finska).
Mer information:
enhetschef Tiina Lapveteläinen, tel. 040 025 6103