Livsmedelsverket godkände namnskyddsansökan för Aitoo perunarieska

26. juni 2024

Livsmedelsverket har godkänt en ansökan om namnskydd som gäller registrering av namnet Aitoo perunarieska. Europeiska kommissionen fattar det slutgiltiga beslutet om registreringen av namnen. Den som ansöker om den skyddade geografiska beteckningen (SMM) är Aitoo rieskaleipurit ry. Föreningen består av Penttilä gård och Gluteeniton leipomo ILONA.

Aitoo perunarieska är en bageriprodukt av särskild kvalitet, eftersom man inte använder tillsatt vatten, jäst, ägg eller mjölkprodukter i framställningen av den. Dessutom skiljer den sig från andra tunnbröd vad gäller produktionssätt, struktur och smak. Huvudråvaran i Aitoo perunarieskan är oskalad kokt potatis. Produkten kan också tillverkas glutenfritt.

Ansökan grundar sig på Aitoo perunarieskans särskilda kvalitet, dess rykte och den know-how som behövs för att tillverka den. Det geografiska området för Aitoo perunarieska utgörs av Birkaland och Egentliga Tavastland.

Det finns redan över 3 670 skyddade benämningar

Europeiska unionen har hittills skyddat cirka 3 670 benämningar. Det finns 14 finländska registrerade benämningar i systemet varav tolv hör till jordbruksprodukter och livsmedel samt två till destillerade alkoholprodukter.

Syftet med namnskyddssystem är att skydda produkter mot missbruk av det etablerade namnet och billiga förfalskningar. Dessutom gör det produkterna mer kända och underlättar marknadsföringen av dem. För konsumenten är skyddet en garanti för att produktens ursprung, råvaror och tillverkningsmetod är kända.

Det offentliga utropet samt handlingarna som gäller beslutet finns tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats (www.ruokavirasto.fi/sv/aitoo-perunarieska) fram till 2.8.2024. Ett rättelseyrkande kan göras.

Mer information från Livsmedelsverket:
Piritta Sokura, special expert
Tfn 040 570 7024
förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi

Mer information om Aitoo perunarieska från Penttilän Tila:
Heikki Penttilä, företagare
P. 0400 504 788
förnamn.efternamn@live.com