Glutenfria livsmedel och livsmedel med mycket låg glutenhalt

Glutenfria livsmedel och livsmedel med mycket låg glutenhalt är livsmedel som tack vare sin sammansättning lämpar sig för personer med glutenintolerans dvs. celiakipatienter. Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av proteinet gluten som förekommer i vete, råg och korn och som orsakar skador på tarmluddet i tunntarmen och därmed en störning i upptagningen av näringsämnen. Den enda behandlingen mot celiaki är en livslång, ovillkorlig celiakidiet som innebär att alla sädesslag som innehåller gluten elimineras från kosten.

Sammansättningen hos och märkningarna på livsmedel som lämpar sig för personer med glutenintolerans regleras av kommissionens genomförandeförordning (EG) nr 828/2014. Förordningen bygger på en internationell Codex Alimentarius standard (Codex Stan 118-1979). Förordningen är till alla delar förpliktande och den tillämpas i samtliga medlemsstater i Europeiska unionen.

Enligt förordningen får det på marknaden finnas livsmedel som benämnts på följande sätt:

  • ”Glutenfri”
    • Om glutenhalten inte överstiger 20 mg/kg i livsmedel som säljs till slutkonsumenten
  • ”Mycket låg glutenhalt”
    • Om glutenhalten inte överstiger 100 mg/kg i livsmedel som är färdiga att säljas till slutkonsumenten
Sidan har senast uppdaterats 9.11.2022