Projekt inom det europeiska innovationspartnerskapet

Målet med projekten inom det europeiska innovationspartnerskapet, det vill säga EIP-grupperna (EIP = European Innovation Partnership), är att lösa ett på förhand identifierat problem som är knutet till primärproduktionen inom jord- och skogsbruket, vilket i sin tur kan leda till en ny innovation eller verksamhetsmodell. Lösningen som utvecklas inom innovationsprojektet grundar sig på primärproduktionens behov och anknyter till förnyandet av jordbruket eller skogsbruket eller främjandet av bioekonomin.

Den EIP-grupp, dvs. landsbygdens innovationsgrupp, som samlas inom projektet är en samarbetsgrupp för jord- och skogsbrukets primärproduktions produktivitet och hållbarhet eller utvecklingen av dessa värdekedjor. Gruppen ökar innovation och kunskapsutbyte. Till den kan även fysiska personer som idkar jord- och skogsbruksnäring höra, utöver sammanslutningar.

Som pilotprojekt kan man stödja försök där man testar produktens, tjänstens eller metodens genomförbarhet.

Innovationsprojektet kan vara regionalt, interregionalt, nationellt eller internationellt. Projektet kan genomföras var som helst i fastland-Finland.

Regionala och interregionala EIP-projekt

Ett regionalt EIP-projekt genomförs endast inom en NTM-centrals område. I projektet verkställs den regionala utvecklingsplanen för landsbygden och nyttan av projektet riktas huvudsakligen till området för den NTM-central som finansierat projektet.

De regionala EIP-projekten är mindre än motsvarande riksomfattande projekt och det krävs inte att de har något internationellt element.

Interregionala projekt genomförs på två eller flera NTM-centralers områden.

Riksomfattande EIP-projekt

Ett riksomfattande EIP-projekt genomförs på riksnivå. Det riksomfattande EIP-projektet involverar aktörer från minst tre NTM-centralens område. Man ansöker om finansiering för riksomfattande EIP-projekt i en separat ansökan.

Internationella EIP-projekt

I ett EIP-projekt kan det ingå internationellt samarbete eller också kan projektet vara helt och hållet internationellt.

Ett projekt med en internationell del innebär till exempel benchmarking eller att en gemensam tillställning ordnas med en EIP-grupp i ett annat land.

I ett projekt som är helt och hållet internationellt samarbetar man med en EIP-grupp från ett annat land för att planera projektet, ställa upp mål och genomföra åtgärderna.

EIP-projekten kan också samarbeta med projekten inom forskningsprogrammet Horisont Europa och delta i EU:s EIP-AGRI-nätverks arbete.

Vad kan stödet användas för?

Stödet för innovationsprojekt kan användas för:

  • kostnader i anslutning till beredning och genomförande av projektet, så som beredningsstöd, utveckling av beredskapen, utbildning och nätverkande
  • genomförande av godkända åtgärder
  • beredning och genomförande av gruppens samarbetsåtgärder
  • projektets administrationskostnader
  • informationsutbyte inom det europeiska innovationspartnerskapet.

I ett internationellt EIP-projekt kan stödet dessutom användas för:

  • behövliga och skäliga kostnader som hänför sig till internationellt samarbete och som orsakas av att externa sakkunniga kallas till tillställningar arrangerade av den finländska parten
  • kostnader som hänför sig till koordinering av internationellt projektsamarbete med en samarbetspartner i en annan stat.

Vem kan få stödet?

Stöd för ett innovationsprojekt kan beviljas offentligrättsliga samfund eller privaträttsliga samfund, såsom små och medelstora företag, forskningsenheter, utvecklingsorganisationer, stiftelser, läroanstalter, kommuner eller föreningar.

EIP-partnerskapet kan bestå av en grupp jordbrukare i behov av att söka en lösning på en identifierad utmaning, varvid flera jordbrukare deltar i EIP-projektet och utvecklingsorganisationen fungerar som stödsökande.

I ett innovationsprojekt ska minst två olika parter, dvs. partners, delta. Stöd beviljas inte för samarbete där enbart forskningsinstitut deltar.

Stödet beviljas den ansvariga aktören för projektet.

Jordbruksföretag som deltar i EIP-projektet är gårdar och företag som förädlar jordbruksprodukter. Företag inom skogsbruksbranschen som deltar i projektet är företag vars bransch hänför sig till skogsvård, virkesproduktion eller sådana åtgärder för vård och användning av skogar som förutsätter förädling eller handel med virke, till exempel drivning och transport av virke. Av företagen inom bioekonomibranschen kan sådana företag delta som får sina råvaror från jordbruket eller skogsbruket eller som producerar en slutprodukt (till exempel bioenergi) som används av företag inom jordbruket eller skogsbruket.

Stödbelopp

För innovationsprojekt kan man få stöd på högst 100 procent. Stödnivån bestäms av t.ex. baserat på tillämpligheten eller användbarheten av projektets resultat. Stöd kan beviljas till ett belopp av högst 500 000 euro.

Stödet betalas ut i efterhand.

Stödvillkor

I ett innovationsprojekt ska minst två olika parter, dvs. partners, delta. Du bör känna till vilka dessa partners är när du ansöker om finansiering för ett projekt. Beskriv i projektansökan hur partnerna samarbetar sinsemellan inom projektet.

I projektet grundas en innovationsgrupp för landsbygden, och i den deltar såväl primärproduktionsföretagen och de sakkunniga som behövs för det problem som ska lösas eller den innovation som ska utvecklas:
1. företag inom jordbruk, skogsbruk, förädling av jordbruksprodukter eller relaterade företag inom bioekonomi
2. sakkunnigorganisationer som är väsentliga för det problem som ska lösas eller för den innovation som ska utvecklas, t.ex. forskning, rådgivning, företag, föreningar.

Den lösning som innovationsgruppen för landsbygden producerar ska vara kopplad till de primärproduktionsföretag som ingår i gruppen och deras verksamhet. En innovation som utvecklats inom projektet kan öka primärproduktionens lönsamhet eller hållbarhet eller båda två.

Förnyelsen kan förutom själva primärproduktionen gälla till exempel verksamhetssätt och verksamhetsmodeller som ökar effektiviteten och produktiviteten. Det ärende som avgörs av innovationsgruppen ska vara nytt eller sådant som inte tidigare har prövats i Finland.

Projektet genomförs under 1–5 år. Projekten har en skyldighet att informera om sina resultat. Resultaten publiceras i Finland och EU.

Så här ansöker du om stöd

Regionala, interregionala och internationella projekt söks hos NTM-centralen. Regionala projekt söks enligt ELY-centralernas urvalsperioder.

De riksomfattande EIP-projekten har en egen separat ansökan och de söks hos NTM-centralen i Tavastland. De riksomfattande projekt som finansieras väljs av en urvalsgrupp som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet.

Bekanta dig med urvalskriterier

1. Kontakta först NTM-centralen och presentera din idé: Sök kontaktuppgifter här. NTM-centralens experter ger råd om hur man ansöker om stöd.

2. Gör din ansökan elektroniskt i Hyrrä-tjänsten. 

Hyrrä-tjänsten

  • Projektets offentliga sammanfattning
  • Presentation av sökande och projektets resurser
  • Behovet av projektet, dess bakgrund, målgrupp, vilka som har nytta av det och genomförandeområde
  • Projektets bredare referensram
  • Projektets genomförande, tidtabell och risker
  • Projektets mål, resultat, effekter samt uppföljning och rapportering
  • Projektets kommunikation
  • Fortsatt verksamhet och underhållsplan för stödobjektet
  • Beaktande av miljö- och klimatkonsekvenser samt främjande av hållbar utveckling.

Endast i utbildnings- och informationsförmedlingsprojekt:
Beskriv personalens eller utbildningsgenomförarens färdigheter, yrkesskicklighet och kompetens i anslutning till projektets ämne. Beskriv dessutom den regelbundna utbildning som erbjuds personalen i anslutning till skötseln av projektets uppgifter.

Endast vid investeringar i utveckling av landsbygdens verksamhetsmiljö:
Berätta om marknaden, konkurrenssituationen och dina konkurrenter.

Tilläggsfråga till projekt som främjar uppnåendet av målen i vattenförvaltningsplanerna: Ange inom vilket område projektet främjar målen i vattenförvaltningsplanen.

I ansökan efterfrågas vid sidan av projektplanen uppgifter om projektets genomförande per del, som varierar beroende på projekttyp.

Delarna är:

  • Den sökandes samarbetspartners i projektet
  • Företag som deltar i projektet
  • Kostnader och finansiering
  • Annat offentligt stöd
  • Skäliga kostnader
  • Planer och bilagor för byggande
  • Tillstånd och anmälningar
  • Uppföljningsuppgifter
  • Tilläggsuppgifter till ansökan och övriga bilagor.

3. Du kan börja genomföra projektet när du har skickat in din ansökan. Finansieringen av ditt projekt bekräftas dock först när du får beslutet – tills dess genomför du projektet på egen risk.

När du har skickat in din ansökan

Val av projekt som ska finansieras

NTM-centralerna väljer de projekt som ska finansieras per urvalsperiod. Utöver fortlöpande ansökningar om stöd kan man ordna separata ansökningar enligt tema.

Riksomfattande projekt kan också sökas endast i separata ansökningar. Ansökningstiden för riksomfattande projekt sträcker sig till slutet av januari 2024.

NTM-centralernas urvalsperioder 2024:

  • 1.11.2023–31.1.2024
  • 1.2–30.4.2024
  • 1.5–30.9.2024.

Ansökan till perioden avslutas alltid kl. 23.59 på periodens sista dag, oberoende av om det är fråga om en vardag, helgdag eller ett veckoslut.

NTM-centralerna tillämpar urvalskriterier när de väljer vilka projekt de ska finansiera. De projekt som bäst uppfyller urvalskriterierna väljs ut för finansiering. Urvalskriterierna säkerställer att de sökande behandlas jämlikt.

Inledande av projekt

Du kan börja genomföra projektet när du har skickat in din ansökan. Du genomför projektet på egen risk tills du får finansieringsbeslutet.

Vid behov kan du kontakta NTM-centralen redan innan din ansökan har tagits upp till behandling. När din ansökan har tagits upp till myndighetsbehandling får du ett meddelande om detta till den e-postadress du uppgett. I ärenden som gäller behandling och komplettering av ansökan kan du då kontakta den som behandlar ansökan. Behandlarens kontaktuppgifter finns i meddelandet om att ärendet har tagits upp till behandling.

NTM-centralen kan i början av projektet bjuda in en representant för projektet till ett inledande möte där man går igenom villkoren och anvisningarna för finansieringen.

Tillsätt vid behov en styrgrupp för projektet. För riksomfattande och interregionala projekt är styrgruppen obligatorisk. Dessutom är en styrgrupp obligatorisk för ett omfattande projekt med godkända kostnader på minst 300 000 euro och som beviljas stöd till 100 procent.

En styrgrupp kan tillsättas också för andra projekt om

  • de godtagbara kostnaderna för projektet är minst 50 000 euro
  • projektet har omfattande konsekvenser för företagsverksamheten, verksamhetsförutsättningarna för regionens företagare eller den regionala välfärden.

Av vägande skäl kan en styrgrupp även tillsättas för andra typer av projekt.

Styrgruppen övervakar hur projektet framskrider och hur målen uppnås. För protokoll över styrgruppens möten.

Endast en person som ger sitt skriftliga samtycke till det kan utses till styrgruppen. I styrgruppen ingår alltid en representant för finansiären, dvs. NTM-centralen.

Genomförandet av projektet

Anvisningar för projektaktörer

Ändringar i genomförandet av projektet

Om det kommer att ske ändringar i projektet ska du diskutera dem med NTM-centralen.

Gör en ändringsansökan om ändringen är betydande. När du har skickat in din ändringsansökan kan det uppstå kostnader för ändringen på din egen risk. Först efter att du fått ändringsbeslutet kan du vara säker på att kostnaderna enligt ändringen är stödberättigande.

Kommunikation

Kommunikationen är en mycket viktig del av EIP-projektet, eftersom en grundidé för EIP-verksamheten är att dela resultaten både i Finland och i EU. Fäst särskild uppmärksamhet vid kommunikationen till både rådgivare och jordbrukare, eftersom jordbrukarna är den viktigaste användargruppen för EIP-projektets resultat. När projektplanen görs upp lönar det sig att allokera tillräckliga medel och personalresurser för att genomföra kommunikationen.

Finansiären förutsätter att du berättar om det stöd du fått enligt villkoren i stödbeslutet och kommunikationsanvisningen, till exempel på projektets eventuella webbplats, i sociala medier och i annat kommunikationsmaterial. Det viktigaste är att EU:s roll som finansiär framgår.

För varje utvecklingsprojekt skapas automatiskt ett eget projektkort i landsbygdsnätverkets projektregister. Projektkortet innehåller uppgifter som grundar sig på de offentliga uppgifter som matats in i Hyrrä och som projektets kontaktperson kan du redigera dessa. Projektkortet kan också fungera som projektets webbsida. Tilläggsuppgifter

Utbetalning av stöd

Så här ansöker du om utbetalning av stöd

Behöver du hjälp?

NTM-centralens experter ger råd om hur man ansöker om stöd.

Leta fram kontaktuppgifter

Mer information om internationella partnerskap: tuija.kallio@ruokavirasto.fi

SV Medfinansieras av Europeiska unionen_POS.png

Sidan har senast uppdaterats 12.4.2024