Även vid inhemsk produktion och vidareförädling gäller förordningen om avskogningsfria produkter råvaror och produkter som tillverkas av dem och som finns i bilaga 1 till förordningen. Din roll enligt förordningen kan vara verksamhetsutövare eller handlare. Förordningen ålägger ovan nämnda verksamhetsutövare och handlare skyldigheter. Skyldigheterna beror till exempel på företagets storlek och roll i leveranskedjan.
Verksamhetsutövare
I förordningen avses med verksamhetsutövare en fysisk eller juridisk person som i samband med kommersiell verksamhet släpper ut ifrågavarande produkter på marknaden eller exporterar dem.
Enligt jord- och skogsbruksministeriets riktlinjer finns verksamhetsutövarna i Finland (situationen 3/2024):
Inom nötkreatursskötsel
- I fråga om nötkreatur är slakterierna i regel verksamhetsutövare.
- Om en gårdsägare bedriver direktförsäljning är gårdsägaren en verksamhetsutövare.
Inom skogssektorn
- I fråga om virke är utgångspunkten att köparen (rotköp) är en verksamhetsutövare.
- Vid leveransavverkning och leveransköp är skogsägaren eller försäljaren verksamhetsutövare.
Inom vidareförädling
- Om du köper råvaror av en verksamhetsutövare som avses i förordningen och vidareförädlar nya produkter som finns i bilaga 1 till förordningen, anses du beroende på företagets storlek vara en verksamhetsutövare eller en SMF-aktör.
Åtgärder som krävs av en verksamhetsutövare
Bildtexter: Åtgärder som förordningen om avskogningsfria produkter förutsätter av en verksamhetsutövare. Ta reda på om du omfattas av förordningen. DD-system, inhämtande av uppgifter, riskbedömning, minskning av risker. DD-förklaring, TRACES-system. Referensnumret vidare i leveranskedjan, för storföretag ytterligare skyldigheter. Förordningen börjar tillämpas 30.12.2024. För mikro- och småföretag en övergångsperiod fram till 29.6.2025. Obs! Den förlängda övergångsperioden gäller inte produkter som omfattas av den nuvarande timmerförordningen.
- Ta reda på om din produkt finns i bilaga 1 till förordningen så att du vet om din produkt omfattas av skyldigheterna i förordningen.
- Alla verksamhetsutövare ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet, dvs. ett så kallat DD-system som används för att säkerställa att de produkter som släpps ut på marknaden är förenliga med förordningen.
- Samla in de uppgifter om produkterna som krävs genom att tillämpa DD-systemet.
- Utför en riskbedömning och riskminskningsåtgärder för produkterna genom att tillämpa DD-systemet.
- Gör en DD-förklaring *LISÄÄ LINKKI DD-VAKUUTUKSEN SIVULLE* i kommissionens TRACES-system innan du släpper ut produkten på marknaden.
- Skicka referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet vidare till köparen av produkterna, om det är fråga om en företagskund.
- Storföretag är skyldiga att årligen rapportera om tillbörlig aktsamhet i sitt system, dvs. DD-systemet.
Åtgärder för mikroföretag eller SMF-aktörer som är vidareförädlare
- SMF-aktörer behöver inte göra en DD-förklaring.
- Se till att du får ett referensnummer för de råvaror eller produkter som nämns i bilaga 1 från den tidigare verksamhetsutövaren i leveranskedjan.
- Lämna vidare referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet till köparen om det är fråga om en företagskund.
Exempel
Förädlare A (litet eller medelstort företag) köper råvaror inom EU och tillverkar nya EUDR-produkter av dem. Råvarorna har redan tidigare släppts ut på marknaden, dvs. A får DD-referensnummer i samband med köpet. A är en SMF-aktör. SMF-aktörens skyldighet är i detta fall i praktiken densamma som handlarens, dvs. ta emot DD-referensnumren och leverera dem vidare med den nya produkten (delad i rätt proportion).
Storföretag har fler skyldigheter, se sidan ”Storföretag och EUDR” *LISÄÄ LINKKI SUURYRITYKSET & EUDR -SIVULLE*