Hälsofrämjande kost

Närings- och matrekommendationer

En hälsofrämjande kost är en helhet som illustreras i kostråd med matpyramider och tallriksmodeller. Det mångsidiga och varierade urvalet av livsmedelsingredienser möjliggör hälsosamma, miljömässigt…

Födoämnen

Näringsämnen

Mat består av olika näringsämnen, som är energi kolhydrater, fetter, proteiner och mineraler och vitaminer. Kroppen behöver tillräckligt med dessa ämnen för sina väsentliga uppgifter, till exempel att…

Hållbar mat på tallriken

Målet med näringsrekommendationerna är hälsofrämjande kostvanor som samtidigt också från miljösynpunkt är så hållbara som möjligt och som också ger kommande generationer möjlighet att välja hälsosam mat.

Statens näringsdelegation

Statens näringsdelegation har allt sedan året 1954 följt upp finländarnas kostvanor och hälsotillstånd och kommit med rekommendationer som hänför sig till kosten i avsikt att förbättra läget. I…

Aktuellt

  • 27. november 2024

    Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer

  • 4. december 2023

    Satu Jyväkorpi tillträder som generalsekreterare för Statens näringsdelegation

  • 20. juni 2023

    Mindre kött, mer växtbaserat: Här kommer de Nordiskanäringsrekommendationerna 2023

  • 1. juni 2023

    20 juni: Nu lanseras de nya Nordiska Näringsrekommendationerna

  • 7. mars 2023

    Brister i bedömningen av sjukhuspatienters näringsstatus – förnyad rekommendation om nutritionsbehandling effektiverar vården

Livsmedelsverket

PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET

Kontaktuppgifter
Ge respons
Dataskydd
Tillgänglighetsutlåtande
Information om webbplatsen

Cookie inställningar

 


Växel +358 29 530 0400