Nytt exporttillstånd för fjäderfäkött till Sydkorea

2. februari 2022

Sydkorea har beviljat ett exporttillstånd till finländskt fjäderfäkött. Finland och Sydkorea har avtalat om villkoren för export och djurhälsointyget som ska användas vid export, och exporten från anläggningar som godkänts av Sydkorea kan nu inledas. Djurhälsointyget kommer att publiceras i Livsmedelsverkets elektroniska eCert-system.

Livsmedelsverket har främjat marknadstillträdet för fjäderfäkött i Sydkorea ända sedan 2016. För att exporttillståndet kunde erhållas behövdes bland annat flera omfattande redogörelser om myndighetstillsynen i Finland, situationen med djursjukdomar och livsmedelssäkerheten. Exportförhandlingar genomfördes i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet samt utrikesministeriet. Dessutom har de sydkoreanska myndigheterna Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) och Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) gjort flera inspektionsbesök till Finland, av vilka det senaste var i december 2021.

Redan nu exporteras till exempel svinkött och mjölkprodukter från Finland till Sydkorea. Det exporttillstånd som nu nåddes var ett betydande och länge väntat steg för den finländska fjäderfäköttindustrin.

Mer information: