Epidemiologi och riskbedömning av cancerframkallande främmande ämnen som uppkommer i livsmedelsprocessen

I livsmedelsprocessen bildas främmande ämnen, dvs. processkontaminanter, när livsmedel värms upp, röks eller fermenteras. Cancerframkallande processkontaminanter är relevanta eftersom de kan orsaka mutationer, dvs. skador i arvsmassan. Mutationer kan leda till uppkomsten av cancer.

Mål

  • Undersökning av sambandet mellan intag av processkontaminanter och risken för cancer i två epidemiologiska material om matanvändning
  • Bedömning av exponering för processkontaminanter hos finländska vuxna och barn
  • Bedömning av sjukdomsbördan för cancer i samband med exponering för processkontaminanter
  • Studie av det tidsmässiga sambandet mellan lagstiftningen om främmande ämnen och förekomsten av cancer i utvalda EU-länder och länder utanför EU
  • Bedömning av dosrespons: kombination av testresultat för djur och epidemiologiska resultat
  • Karakterisering av cancerrisk
  • Rapportering av resultat som ett så kallat levande dokument, alltså att projektresultaten publiceras allt eftersom de blir färdiga, det vill säga resultaten uppdateras när uppgifter om fara, uppgifter om halter i livsmedel ändras och nya uppgifter om matanvändning erhålls

Forskargrupp

  • Tero Hirvonen (Livsmedelsverket)
  • Pirkko Tuominen (Livsmedelsverket)
  • Antti Mikkelä (Livsmedelsverket)
  • Tia Heikkinen (Helsingfors universitet)
  • Satu Männistö(Institutet för hälsa och välfärd)
  • Paul Knekt (Institutet för hälsa och välfärd)
  • Jukka Kontto (Institutet för hälsa och välfärd)
  • Harri Rissanen (Institutet för hälsa och välfärd)

Tidsplan

2020–2030

Sidan har senast uppdaterats 10.9.2020