Exponering för tungmetaller i livsmedel och dricksvatten bland vuxna finländare

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har bedömt att exponeringen för kadmium (Cd), bly (Pb), arsenik (As), kvicksilver (Hg), nickel (Ni) och aluminium (Al) som finns i livsmedel och dricksvatten kan för en del av befolkningen överskrida en säker nivå för dessa ämnen. EFSA:s bedömning grundas på uppgifter om fastställda halter i livsmedel eller råvaror som samlats in från alla EU-länder, speciellt från Mellaneuropa. Dessa kan avvika från halterna i Finland, eftersom mängden tungmetaller som samlas i växter eller djur som äter dem beror på olika faktorer, t.ex. mark, gödsling och växtart.

Kadmium, bly, kvicksilver och nickel samt halvmetallen arsenik räknas till tungmetaller. Aluminium behandlades också i detta projekt, eftersom det misstänks skada centrala nervsystemet. Även många tungmetaller skadar centrala nervsystemet: mest bevis finns det av bly och kvicksilver, men även kadmium och arsenik misstänks kunna orsaka skador.

Exponering för tungmetaller bland vuxna finländare bedömdes utifrån uppmätta halter i livsmedel eller råvaror (kontrollprover, analyserade prover från tidigare projekt), och materialet kompletterades med uppgifter från litteraturen i EU-området om det inte fanns finländska resultat till hands. För bedömning av exponeringen behövs konsumtionsuppgifter om mat, och som sådana användes material från 25 - 74-åringar om deras matkonsumtion specificerat på råvarunivå, och som sammanställdes i undersökningarna Finravinto 2007 och Finravinto 2012.

För varje ämne som undersöktes definierades exponeringsmängden i den undersökta befolkningsgruppen och utreds exponeringskällorna både för befolkningen i medeltal och för konsumenter som utsätts mest. Dessutom bedöms senare i en vetenskaplig artikel kumulativ exponering för alla ämnen tillsammans så exakt som de tillgängliga materialen tillåter. Speciellt intresse riktades i projektet mot kvinnor i fertil ålder, eftersom tungmetaller i födan kan genom moderkakan till viss del föras vidare till fostret som är känsligare för ämnenas hälsoeffekter än den vuxna. Genom uppgifter om matkonsumtion från två olika tidsperioder kunde man även jämföra förändringar i exponeringen bland befolkningen mellan åren 2007 och 2012.

Tidtabell

2017 - 2019

Finansiering

Livsmedelsverket

Projektgrupp

  • Johanna Suomi / Livsmedelsverket
  • Kimmo Suominen / Livsmedelsverket
  • Pirkko Tuominen / Livsmedelsverket

Publikationer

Suomi, J., Tuominen, P. Cumulative risk assessment of the dietary heavy metal and aluminum exposure of Finnish adults. Environ Monit Assess 195, 809 (2023). https://doi.org/10.1007/s10661-023-11427-y

Suomi, Johanna, Liisa Valsta, Pirkko Tuominen. 2021. "Dietary Heavy Metal Exposure among Finnish Adults in 2007 and in 2012" International Journal of Environmental Research and Public Health 18, no. 20: 10581. https://doi.org/10.3390/ijerph182010581

Riskinarviointi suomalaisten aikuisten altistumisesta elintarvikkeiden ja talousveden raskasmetalleille sekä alumiinille (Riskvärdering av finska vuxnas exponering for tungmetaller samt aluminium via livsmedel och vatten). Livsmedelsverkets forskningsrapporter 1/2020. 

Dietary exposure of Finnish children and adults to inorganic arsenic. Johanna Suomi, Liisa Valsta, Sari Niinistö, Suvi Virtanen, Pirkko Tuominen. Toxicology Letters Volume 314S1, 10 October 2019. Poster presented at EUROTOX 2019, Helsinki.

Tilläggsuppgifter om projektet

Johanna Suomi johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sidan har senast uppdaterats 20.6.2023