Riskprofil om främmande ämnen (kontaminanter) – nationellt perspektiv

Halterna av främmande ämnen (kontaminanter) i livsmedel är kontrollerade i lagstiftning (EG nr 1881/2006 samt dess uppdateringar). Europeiska kommissionen har också rekommenderat övervakning av några andra främmande ämnen för att ge stöd till förberedelse för lagstiftning.

Livsmedelsverkets roll är att producera data på halterna av främmande ämnen i livsmedel. Data produceras mest av övervakningsstudier med vilka man får nationellt perspektiv (främmande ämnen som kontrolleras i förordningar) samt andra övervaknings- eller undersökningsstudier (främmande ämnen som inte ännu är kontrollerade i förordningar).

Syftet med denna riskprofil var att identifiera vilka främmande ämnen (som nämns i förordningar eller kommissionens övervakningsrekommendationer) kan vara viktiga inom Finland. Värderingen var baserat på data om exponeringen av konsumenter samt data på ämnenas giftighet (dosen som orsakar hälsoskada). Dessutom undersöktes nuvarande brist på information genom att identifiera de främmande ämnena för vilka det är nödvändigt att få data om halterna i finska livsmedel, samt att identifiera brister i toxikologiska data. Prioritetslistan för att skaffa mer data om halterna värderades på grund av resultat.

Prioritetslistan bygdes först på konsumenternas exponeringsnivåer som ges i litteraturskällor samt data på ämnenas giftighet och hälsoskadans allvarlighet (till exempel hudirritation, cancer). Värderingen fördjupades med nationella data om halterna i livsmedel samt exponeringsnivåer om dessa uppgifter fanns.

Tidtabell

2017 - 2021

Finansiering

Livsmedelsverket

Projektgrupp

  • specialforskare Johanna Suomi
  • specialforskare Liisa Uusitalo
  • specialforskare Kimmo Suominen
  • specialforskare Tero Hirvonen
  • praktikant Tia Heikkinen
  • enhetschef Pirkko Tuominen

Publikationer

De viktigaste främmande ämnena i livsmedel i Finland – hälsorisker och kunskapsbrister. Livsmedelsverkets forskningsrapporter 1/2021 (på finska)

Tilläggsuppgifter om projektet

Johanna Suomi, specialforskare, enheten för riskvärdering 
johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sidan har senast uppdaterats 4.11.2021