Projektet, som drivs av Evira, Köttindustrins forskningscentral (LTK) och fiskeindustrin, syftar på att förbättra anvisningarna för bl.a. trygg framställning av konserver och att utarbeta en anvisning om bedömning och hantering av riskerna förknippade med framställning av fiskprodukter.
Det ges exempel på effekter av riskerna på egenkontrollen och anvisningarna planeras så att de även ska motsvara behoven för produktutveckling och bedömning av produktsäkerhet hos små anläggningar i fiskbranschen.
Projektet utarbetar även en riskprofil som beskriver problemfältet av livsmedelshygieniska risker förknippade med de livsmedel av fiskeriprodukter som framställs i Finland. Man ska dessutom kartlägga och presentera praktiska verktyg med särskild tillämpning på riskhantering hos i synnerhet små och medelstora företag.
Projektet främjar produktsäkerheten, och konsumenternas förtroende för fiskprodukter blir bättre.
Forskningsgrupp
Pirkko Tuominen Livsmedelssäkerhetsverket Evira Marjatta Rahkio Lihateollisuuden tutkimuskeskus, LTK
Tidtabell
2008-2010
Finansiering
Jord- och skogsbruksministeriets kvalitetsstrategi
Projektpublicering
Kalavalmisteiden turvallinen myyntiaika. Loppuraportti.
Tilläggsupplysningar
Pirkko Tuominen, pirkko.tuominen@ruokavirasto.fi