Bedömning av kostnadsnyttoförhållande för växthälsa och regional växthälsorisk

Sammandrag:

I projektet bedöms myndighetsinspektionernas lönsamhet i fråga om olika produktionsväxter och -sektorer. I arbetet utreds i vilka situationer aktörernas egna åtgärder och myndighetsinspektionerna är lönsamma ur en enskild aktörs och samhällets synpunkt. I projektet bedöms också den regionala växthälsorisken för utvalda produktionsväxter och -sektorer. Målet med bedömningen är att identifiera områden där skadegörare mycket sannolikt sprids och etablerar sig och där det hotade produktionsvärdet är särskilt stort.

Riskhanteringsåtgärdernas lönsamhet analyseras med hjälp av en kostnads-nyttoanalys. Kostnads-nyttoförhållandet analyseras både på allmän nivå samt med hjälp av realistiska exempel. Osäkerheten kring skadegörarens förekomst och åtgärdernas framgång beaktas med hjälp av teorin om förväntad nytta. Den regionala växthälsorisken bedöms med hjälp av metoder för geografisk information på basen av det geografiska läget av olika produktionsväxters produktionsställen.

Målsättningar:

Projektets mål är att ta fram information som hjälper till att effektivisera åtgärder som vidtas för att förebygga spridningen av nya växtskadegörare. I projektet bedöms bland annat myndighetsinspektionernas effektivitet i olika situationer och målet är att identifiera områden där skadegörarna mycket sannolikt sprids och etablerar sig. Med hjälp av projektets resultat kan bland annat myndighetsinspektionerna riktas effektivare än tidigare på produktionsväxter och områden där inspektionernas effektivitet antas vara bra.

Resultat:

Projektets resultat kommer att användas för att utveckla riskhanteringen inom växthälsa. Med hjälp av resultaten kan inspektioner riktas på produktionssektorer och geografiska områden där inspektionernas effektivitet har bedömts vara bäst. Likaså kan inspektioner motiverat minskas på produktionssektorer och områden där inspektionerna inte sannolikt är effektiva. För att säkerställa att resultaten tas i bruk ordnas en workshop för växthälsomyndigheterna i syfte att utveckla riskhanteringen utifrån resultaten av detta och tidigare projekt. Resultaten av båda delarbetena publiceras i en vetenskaplig serie och presenteras vid ett internationellt seminarium.

Ämnesord:

växthälsa, riskvärdering, växtskadegörare, kostnads-nyttoanalys, geografisk information

Ansvarig projektledare:

Hannunen, Salla, specialforskare, FD, Evira, forskningsenheten för riskvärdering

Eviras projektansvarig:

Tuomola, Juha, forskare, forskningsenheten för riskvärdering

Samarbetspartner:

Naturresursinstitutet Luke

Projektskede:

Avslutat

Startår:

2014

Avslutningsår:

2017

I finansieringen av projektet deltar: 

Gårdsbrukets utvecklingsfond MAKERA (1849/312/2013)

Eviras projektkod:

8266

Sidan har senast uppdaterats 10.7.2019