Virus inom växthusproduktionen (VIRKA)

Målsättningar:

Syftet med projektet är att kartlägga virustrycket som grönsaksodlingen under glas utsätts för i Finland. Under projektet får man också in material som en validering av djupsekvenseringsmetoderna kräver för användning i Växtanalytikens laboratorium och främjar så ibruktagandet av metoderna vid analys av myndighetsprov.

Ämnesord:

grönsaksproduktion, växtskydd, växthälsa och växtsjukdomar, växtkontroll

Ansvarig projektledare:

Johanna Santala, specialforskare, AFD, Livsmedelsverket, sektionen för växtskadegörare

Livsmedelsverket projektansvarig:

Johanna Santala, specialforskare, AFD

Samarbetspartner:

Euphresco (Community Network for practices in Plant Virology)

Projektskede:

Körs igång

Startår:

2020

Avslutningsår:

2021

I finansiering av projektet deltar:

MMM-YHT (T&K Tutkimus ja kehittäminen, Yhteistutkimus)

Sammandrag:

Livsmedelsverket utövar årligen tillsyn över produktionen av grönsaksplantor med hjälp av kartläggningar som riktar sig till några virus och viroider och utövar också tillsyn över förekomsten av karantänväxtskadegörare inom grönsaksproduktionen. Det är ändå inte möjligt att undersöka alla virus och viroider i form av myndighetsarbete. Virusen orsakar också årligen skördeförluster och rentav förlust av hela växtbestånd inom odlingen av växthusgrönsaker. Med virusspecifika test har man hos symptombärande växter i laboratorieundersökningar konstaterat särskilt pepino mosaikvirus och grönmosaikvirus på gurka. Hur allmänna andra virus är inom grönsaksodlingen i Finland har vi ingen uppdaterad information om och det försvårar ett effektivt förebyggande av virusinfektioner. Grönsaksproducenterna är också oroliga för att virusen ska sprida sig med insekter. I detta projekt kartläggs förekomsten av virus såväl inom grönsaksproduktionen som i eventuella virusvektorinsekter med omfattande metoder som bygger på sekvensering av RNA-molekyler. Med hjälp av dem kan man på en gång undersöka såväl kända virus som sådana virus som är nya för vetenskapen. En identifiering av virusen som förekommer inom grönsaksproduktionen i Finland bidrar såväl till att utreda problemen inom den nuvarande produktionen som att redan i förväg utvärdera eventuella risker med tanke på nya odlingsväxter som tas i produktion. Informationen och erfarenheten som erhålls med metoderna som hänför sig till sekvenseringen av RNA-molekyler främjar ibruktagandet av metoderna i analyseringen av officiella prov.

 

Sidan har senast uppdaterats 17.2.2020