Spridning av salmonella till finländska nöt- och svingårdar

Referat:

I projektet samlar man in information om saneringar av salmonellagårdar med produktionsdjur samt resultat av tidigare salmonellaprojekt, identifierar infektionskällor och -rutter samt bästa metoder för sanering av boskapsfarmer. För boskapsskötselarbetet upprättas anvisningar för att skydda sig mot salmonella och förebygga spridningen av infektionen.

Mål:

  • Att genom helgenomsekvensering utreda den genetiska likheten mellan salmonellastammar som tagits från salmonellafall bland produktionsdjur, foder, skadliga djur och andra miljöprover och deras genetiska likhet med salmonellafall hos människor samt bedöma betydelsen av de olika infektionskällorna. 
  • Identifiera exponeringskällor vid tidigare saneringar av lokaler med produktionsdjur samt kritiska punkter i fråga om djurproduktionssättet, förvaringen av salmonella, rengöring och desinficering av produktionsutrymmen och kontrollprovtagning.
  • Identifiera de bästa saneringsmetoderna och upprätta anvisningar enligt dem för gårdarna. 
  • Upprätta anvisningar för hur anställda skyddar sig mot salmonella och hur man förebygger spridningen av infektionen via anställda.

Nyckelord:

salmonella, produktionsdjur, smittsanering, livsmedelskedja, säkerhet i arbete inom boskapsskötsel

Projektets ansvarige ledare:

Sinikka Pelkonen, enhetschef, professor, Livsmedelsverket, enheten för djursjukdomsbakteriologi och -patologi

Samarbetspartner:

Institutet för hälsa och välfärd (THL);
Arbetshälsoinstitutet (TTL);
Djurens hälsa ETT rf​;

Projektfas:

Pågående

Start:

2020

Slut:

2021

Deltagande i projektfinansieringen:

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet (VN/14597/2019) 322 042 €

Sidan har senast uppdaterats 3.6.2020