Verkningarna och bekämpningen av Mycoplasma bovis -smitta inom den finska nötkreatursnäringen

Sammandrag:

I projektet utreds epidemiologin hos infektionen M. bovis som förekommer hos nötboskap. Laboratoriediagnostiken effektiviseras. Infekterade mjölkkor undersöks med metoder genom vilka M. bovis kan hanteras och saneras. Inom uppfödningen av köttboskap undersöks konsekvenser av M. bovis -infektioner och metoder för att utnyttja köttkontrollresultaten inom köttboskapsuppfödares hälsovård.

Målsättningar:

Syftet är att utveckla metoder genom vilka M. bovis -infektioner hos mjölkkor kan hanteras och att förbättra programmet för bekämpning av M. bovis avseende M. bovis -anslutningsundersökningens tillförlitlighet samt för att minska antalet exponerade gårdar och riskerna för djurhandeln mellan gårdarna. Ett allmänt mål är att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för den finländska mjölk- och köttboskapsproduktionen, främja nötdjurens hälsa och välbefinnande, minska behovet och användningen av antibiotika i nötköttsproduktionen för att därigenom främja en ren och säker köttproduktion i Finland.

Ämnesord:

Mycoplasma bovis

Ansvarig projektledare:

Soveri, Timo, professor, Helsingfors universitet, Veterinärmedicinska fakulteten 

Livsmedelsverkets projektansvarig:

Pelkonen, Sinikka, enhetschef, enheten för djursjukdomsbakteriologi och -patologi

Samarbetspartner:

Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT rf;
Valio;
Atria;
HK Scan Finland

Projektskede:

Pågående

Startår:

2014

Avslutningsår:

2019

I finansieringen av projektet deltar: 

JSM 1876/312/2013;
Livsmedelsverket;
HU;
näring

Livsmedelsverkets projektkod:

8264

Sidan har senast uppdaterats 9.7.2019