Hantering av kolibacillos i produktionskedjan för fjäderfä

Målsättningar:

Målet är att inhämta information om egenskaperna hos APEC-stammar och om deras distribution i olika produktionsskeden samt om eventuella skillnader i stammarnas virulens och effekter på produktionssiffrorna. Dessutom utreds omständigheter och behandlingsförfaranden samt betydelsen av exponerande virussjukdomar. Med hjälp av dessa uppgifter är det möjligt att identifiera faktorer som exponerar eller skyddar för kolibacillos och som förekommer produktionen och miljön. Detta är en förutsättning för att förebyggande åtgärder ska kunna vidtas. Målet är att få APEC-problemet under kontroll och sänka första veckans dödlighet bland broilrar (first week mortality, FWM) till samma nivå som före 2013.

Ämnesord:

APEC, E. coli, fjäderfän

Ansvarig projektledare:

Pia Vennerström, sektionschef, sektionen för produktions- och sällskapsdjurspatologi

Livsmedelsverkets projektansvarig:

Mia Biström, forskare, bakteriesektionen i Helsingfors och Seinäjoki

Samarbetspartner:

Atria-Chick Oy;
HKScan;
DanHAtch;
Naapurin Maalaiskana Oy;
Gårdsbrukets utvecklingsfond Makera

Projektets status:

Pågående

Startår:

2019

Slutår:

2021

I projektets finansiering deltar:

Livsmedelsverket;
Atria-Chick Oy;
HKScan;
DanHAtch;
Naapurin Maalaiskana Oy;
Gårdsbrukets utvecklingsfond Makera

 

Sidan har senast uppdaterats 10.6.2019