Yleinen lupa käyttää tavanomaista lisäysaineistoa

Ruokavirasto voi myöntää kaikille luomuviljelijöille yleisen luvan (linkki oikealla) käyttää tavanomaisesti tuotettua lisäysaineistoa (Ruokaviraston päätös luvasta käyttää tavanomaisesti tuotettua lisäysaineistoa luomutuotannossa). Lupa voi koskea:

  • lajia, jos yhtään ko. lajin lajiketta ei ole rekisteröity luomulisäysaineistorekisteriin, tai
  • lajikeryhmää, jos yksikään saman lajin rekisteröidyistä vaihtoehtoisista lajikkeista ei ole soveltuva (esimerkiksi varhais- ja talviperunalajikkeet).

Yleinen lupa on voimassa enintään siihen saakka kunnes ko. laji tai lajikeryhmää ilmoitetaan luomulisäysaineistorekisteriä rekisteriin.

Ruokaviraston yleisen luvan piirissä 1. helmikuuta olevia kasvilajeja ei poisteta yleisestä luvasta ajalla 1. helmikuuta 2023  -31. tammikuuta 2024, vaikka markkinoille kyseisenä aikana tulleita eriä merkittäisiin luomulisäysaineistorekisteriin. Tästä syystä samoja lajeja voi tänä aikana olla sekä luomulisäysaineistorekisterissä että yleisen luvan piirissä.

 

Ilmoita yleisellä luvalla käytetystä tavanomaisesti tuotetusta lisäysaineistosta  

Luomuviljelijöiden on yleistä lupaa käyttäessään pidettävä kirjaa käytetyn lisäysaineiston määristä ja ilmoitettava niistä luomuvalvonnalle. Tee sähköinen ilmoitus kalenterivuoden 2023 aikana yleisellä luvalla käyttämästäsi lisäysaineistosta 30.4.2024 mennessä.

Peltokasvit ja nurmikasvit: https://link.webropolsurveys.com/S/417E62692B25490B

Kantasiemen sertifioidun siemenen tuotantoon: https://link.webropolsurveys.com/S/2E7043F42F14E574

Puutarhakasvit: https://link.webropolsurveys.com/S/0B3A00CD32FAD214

Sivu on viimeksi päivitetty 17.11.2023