Yleinen lupa käyttää tavanomaista lisäysaineistoa

Ruokavirasto voi myöntää kaikille luomuviljelijöille yleisen luvan (linkki oikealla) käyttää tavanomaisesti tuotettua lisäysaineistoa (Ruokaviraston päätös luvasta käyttää tavanomaisesti tuotettua lisäysaineistoa luomutuotannossa). Lupa voi koskea:

  • lajia, jos yhtään ko. lajin lajiketta ei ole rekisteröity luomulisäysaineistorekisteriin, tai
  • lajikeryhmää, jos yksikään saman lajin rekisteröidyistä vaihtoehtoisista lajikkeista ei ole soveltuva (esimerkiksi varhais- ja talviperunalajikkeet).

Yleinen lupa on voimassa enintään siihen saakka kunnes ko. laji tai lajikeryhmää ilmoitetaan luomulisäysaineistorekisteriä rekisteriin.

Ruokaviraston yleisen luvan piirissä 1. helmikuuta olevia kasvilajeja ei poisteta yleisestä luvasta ajalla 1. helmikuuta 2024  -31. tammikuuta 2025, vaikka markkinoille kyseisenä aikana tulleita eriä merkittäisiin luomulisäysaineistorekisteriin. Tästä syystä samoja lajeja voi tänä aikana olla sekä luomulisäysaineistorekisterissä että yleisen luvan piirissä.

 

Ilmoita yleisellä luvalla käytetystä tavanomaisesti tuotetusta lisäysaineistosta  

Luomuviljelijöiden on yleistä lupaa käyttäessään pidettävä kirjaa käytetyn lisäysaineiston määristä ja ilmoitettava niistä luomuvalvonnalle. Tee sähköinen ilmoitus kalenterivuoden 2024 aikana yleisellä luvalla käyttämästäsi lisäysaineistosta 31.5.2025 mennessä.

Peltokasvit ja nurmikasvit: https://link.webropolsurveys.com/S/54E07683C88402C1

Kantasiemen sertifioidun siemenen tuotantoon: https://link.webropolsurveys.com/S/F1BFAA1333B6C90B

Puutarhakasvit: https://link.webropolsurveys.com/S/00935E2A84E556B4

 

Sivu on viimeksi päivitetty 27.6.2024