Lintuinfluenssa- ja SARS-CoV-2-seurannan suunnittelu turkistarhoille

Ruokaviraston Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osasto tilasi riskinarvioinnin yksiköltä ehdotuksen suunnitelmaksi, jonka avulla voitaisiin tunnistaa mahdollisimman nopeasti turkistarhat, joilla on lintuinfluenssatartunta sekä seurata suomalaisten tarhojen lintuinfluenssa- ja SARS-CoV-2-tilannetta.

Seurantasuunnitelmaehdotukseen sisältyvät minkki-, kettu-, sinikettu- ja supikoiratarhat.

Tavoitteet:

  • Määritetään populaatio, otanta, otoskoko, näytteenotto- ja tutkimusmenetelmät sekä näytteenottoajankohta.
  • Selvitetään tarhojen tautisuojaustasoa ja niiden mahdollisia vaikutuksia altistumiselle.
  • Luodaan mahdollisesti myös riskiin liittyviä luokitteluperusteita.

Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osasto tekee lopullisen seurantasuunnitelman, jonka valmistumisesta tiedotetaan erikseen.

Aikataulu

18.12.2023-31.1.2024

Rahoitus

Ruokavirasto

Projektiryhmä

  • Leena Seppä-Lassila
  • Suvi Joutsen
  • Antti Mikkelä
  • Terhi Järvelä
  • Heidi Rossow
  • Pirkko Tuominen, vastuullinen tutkija

Julkaisut

Ehdotus turkiseläinten lintuinfluenssa- ja SARS-CoV-2-seurantasuunnitelmaksi (pdf)

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.2.2024