Ympäristövastuulliset ruokavalinnat voivat parantaa ravitsemusta, mutta myös lisätä altistumista haitta-aineille. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin, miten suomalaisen ruokavalion muutos kohti kasvipohjaisempaa vaikuttaisi ravitsemukseen ja ravintoaineiden saantiin sekä altistumiseen elintarvikevälitteisille haitta-aineille.
THL:n Tutkimuksesta tiiviisti -sarjassa julkaistussa tuoreessa raportissa arvioitiin kahden siirtymäpolun vaikutuksia: pienemmässä muutoksessa lihaa ja maitotuotteita vähennettiin kolmanneksella, suuremmassa kahdella kolmanneksella. Molemmissa skenaarioissa ruokavalion energiamäärä pidettiin ennallaan, ja eläinperäiset tuotteet korvattiin kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ravitsemussuositusten mukaisesti.
Tutkimuksen mukaan ruokavalion laatu parani molemmissa siirtymäpoluissa, kun liha ja maitotuotteet korvattiin kalalla, palkokasveilla, täysjyväviljalla ja kasviksilla. Tämä muutos tukee paitsi terveyttä mutta myös ilmastotavoitteita, sillä kasvipohjaisen ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin eläinpohjaisen.
Ravintoaineiden saannissa puutteita
Ravintoaineiden saannissa havaittiin kuitenkin puutteita A- ja D-vitamiinin, tiamiinin (B1-vitamiini), riboflaviinin (B2-vitamiini) sekä naisilla myös folaatin ja raudan osalta. Nuorilla naisilla raudan saanti saattaa jäädä vähäiseksi, sillä siirtymäruokavalioissa rauta on pääasiassa heikommin imeytyvää ei-hemirautaa.
Ruokavalion muutos lisäsi tutkimuksessa tehdyn karkean arvion mukaan hieman altistumista haitallisille kemiallisille aineille, kuten lyijylle, epäorgaaniselle arseenille, metyylielohopealle, aflatoksiineille ja okratoksiinille.
Vaikka suurimmalle osalle väestöstä terveysriski on pieni, joidenkin aineiden kohdalla altistustasot ylittävät aiempien riskinarviointien mukaan turvallisena pidetyn rajan ja voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja. Metyylielohopealle altistuminen lisää terveyshaittojen riskiä erityisesti lisääntymisikäisillä naisilla, mikä on vältettävissä noudattamalla kalansyöntisuosituksia. Aflatoksiinien osalta riskiä voidaan vähentää suosimalla kotimaisia tuotteita tuontielintarvikkeiden sijaan.
Tarvitaan kokonaisvaltaista tarkastelua
Tutkimus osoittaa, että ruokavalion muutos voi tukea terveyttä ja ympäristötavoitteita, mutta samalla on tärkeää varmistaa ravintoaineiden riittävä saanti ja hallita haitta-ainealtistusta. Erityistä huomiota tarvitaan, kun sovelletaan uusia, tiukempia ravitsemussuosituksia.
Ruokavalion muutoksilla on laaja-alaisia vaikutuksia – ne vaikuttavat samanaikaisesti ravintoaineiden saantiin, niiden imeytymiseen, ympäristökuormitukseen ja altistumiseen haitta-aineille. Siksi ruokaturvan ja ravitsemuksen näkökulmasta tarvitaan kokonaisvaltaista arviointia ja ohjausta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimussarjassa julkaistu selvitys pohjautuu Suomen Akatemian JUST-FOOD -hankkeeseen (2019–2025). Ruokaviraston riskinarvioinnin yksiköstä tutkimusprojektissa olivat mukana tutkimusprofessori Johanna Suomi ja tutkija Liisa Uusitalo.