Kolibasilloosin hallinta siipikarjan tuotantoketjussa

Tavoitteet:

Tavoitteena on hankkia tietoa APEC-kantojen ominaisuuksista ja jakautumisesta eri tuotantovaiheisiin ja onko kantojen taudinaiheuttamiskyvyllä ja vaikutuksilla tuotantolukuihin eroja. Lisäksi selvitetään olosuhteita ja hoitokäytäntöjä sekä altistavien virustautien merkitystä. Näiden tietojen avulla tunnistetaan tuotannossa ja ympäristössä esiintyviä kolibasilloosille altistavia tai siltä suojaavia tekijöitä. Tämä on edellytys sille, että voidaan ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin. Tavoitteena on saada APEC-ongelma hallintaan ja palauttaa broilereiden ensimmäisen viikon poistuma (first week mortality, FWM) samalle tasolle, kuin ennen vuotta 2013.

Asiasanat:

APEC, E. coli, siipikarja

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Pia Vennerström, jaostopäällikkö, tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaosto

Ruokaviraston hankevastaava:

Mia Biström, tutkija, Helsingin ja Seinäjoen bakteerijaosto

Yhteistyötahot:

Atria-Chick Oy;
HKScan;
DanHAtch;
Naapurin Maalaiskana oy;
Maatalouden kehittämisrahasto Makera

Hankkeen vaihe:

Käynnissä

Aloitusvuosi:

2019

Lopetusvuosi:

2024

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Ruokavirasto;
Atria-Chick Oy;
HKScan;
DanHAtch;
Naapurin Maalaiskana oy;
Maatalouden kehittämisrahasto Makera

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 11.4.2024