Herneen ja härkäpavun itävyyden säilyminen varmuusvarastoituna (Huoltovarmuusherne)

Tavoitteet:

Elintarvikehuollon turvaamiseksi viljojen ja nurmikasvien kylvösiementä varmuusvarastoidaan siemenpakkaamoilla katovuosien, poikkeusolojen tai vakavien häiriöiden varalta. Useamman vuoden varastoinnin jälkeen siemenen on oltava edelleen elävää eli sen pitää itää riittävästi käyttöön otettaessa. Isojen palkokasvien, herneen ja härkäpavun, kylvösiementä ei varmuusvarastoida, koska oletetaan, että siemen ei säily itävänä riittävän pitkään.


Hankkeen tavoitteena on selvittää siemenpakkaamoilla tehtävillä varastointikokeilla herneen ja härkäpavun siemenen itävyyden säilymistä pitkäaikaisvarastoinnissa (kuusi vuotta) tavanomaisissa pakkaamo-oloissa. Siementen itävyyttä, kosteutta ja elinvoimaa seurataan syksyin kerran vuodessa. Asiaa ei ole tiettävästi tutkittu Suomessa.


Kokeesta saatava tieto auttaa Huoltovarmuuskeskusta, kun keskus harkitsee herneen ja härkäpavun siemenen huoltovarmuusvarastoinnin aloittamista ja sitä, miten toteuttaa siemenen varastokiertoa. Herneen ja härkäpavun kylvösiemenen varmuusvarastointi lisäisi maamme valkuaisaineomavaraisuutta.

Asiasanat:

kylvösiemen, huoltovarmuus, herne, härkäpapu, itävyys, kosteus, elinvoima

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Leena Pietilä, yksikönjohtaja, Ruokavirasto, siemenyksikkö

Ruokaviraston hankevastaava:

Leena Pietilä, yksikönjohtaja, Ruokavirasto, siemenyksikkö
Jaana Laurila, johtava tutkija, Ruokavirasto, siemenlaboratoriojaosto

Yhteistyötahot:

Huoltovarmuuskeskus, siemenpakkaamot

Hankkeen vaihe:

käynnissä

Aloitusvuosi:

2023

Lopetusvuosi:

2028

Hankkeen rahoitukseen osallistuvat:

Huoltovarmuuskeskus, Ruokavirasto, MTK, MTK kehittämismaksutiimi, Kylvösiemensäätiö, Niemi-säätiö, Agronomiliitto

Sivu on viimeksi päivitetty 15.3.2024