Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Tietoa turvallisempien kierrätyslannoitteiden tueksi (TUKI)

Tavoitteet:

Hankkeen tarkoitus on tuottaa päivitettyä julkista tietoa Suomessa kierrätyslannoitevalmisteina käytettävien tuotteiden tai niissä käytettävien raaka-aineiden mikromuovi- ja muista haitta-ainepitoisuuksista, arvioida uusimman tutkimustiedon valossa niiden haitallisuutta ympäristöön ja elintarvikeketjuun, sekä pohtia keinoja haitta-aineiden vähentämiseksi ketjun eri vaiheessa.

Hankkeessa tuotettu tieto hyödyttää kierrätyslannoitevalmisteiden parissa toimivia yrityksiä, viljan ostajia ja ruokaketjun toimijoita, viljelijöitä, kuluttajia sekä lainsäädäntö- ja valvontaviranomaisia tuottamalla tutkittua tietoa päätösten tueksi. Haitta-aineisiin liittyvä ajantasainen tieto mahdollistaa jatkossa ravinteiden kierrätyksen toteuttamisen huomioiden samanaikaisesti huoltovarmuuden sekä ympäristö- ja turvallisuusnäkökulmat.

Hanke vastaa mm. Euroopan Vihreän kehityksen ohjelman Biodiversiteetti- ja Pellolta pöytään-strategioiden sekä Kemikaali-strategian tarpeeseen tuottaa tietoa nykytilanteesta kemikaalien turvallisen käytön ja riskien vähentämiseksi.

Ympäristöministeriö on avustanut hanketta Ahti-ohjelmasta. Ahti-ohjelman tavoite on saada ravinnekuormitus kuriin, maan rakenne kuntoon, haitta-aineet hallintaan sekä resurssit talteen ja käyttöön.

Asiasanat:

Kierrätyslannoite, kiertotalous, turvallisuus, haitta-aineet

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Kati Räsänen (Luke)

Ruokaviraston hankevastaava:

Liisa Maunuksela

Yhteistyötahot:

Luke, Kiertoravinne ja 7 yhteistyöyritystä (alan merkittävimmät toimijat Suomessa) sekä Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö 

Hankkeen vaihe:

käynnissä

Aloitusvuosi:

2025

Lopetusvuosi:

2026

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Ympäristöministeriö (Ahti-ohjelma)

Ympäristöministeriön logo.png

 

Sivu on viimeksi päivitetty 19.6.2025