Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Lypsylehmien sorkka-alueen ihotulehdus – uusi uhka lypsykarjataloudelle

Tavoitteet:  

  • Aarvioida taudin esiintyvyys ja riskitekijöitä Suomessa.
  • Selvittää esiintyvät bakteerit Suomessa raape- ja biopsianäytteillä sekvensoinnilla.
  • Luoda ohjeistus taudin hallitsemiseksi ja vastustamiseksi tilatasolla.

Asiasanat:

digitaalinen dermatiitti DD, sorkkatulehdus

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Timo Soveri, professori, Helsingin yliopisto, eläinlääketietellinen tiedekunta

Ruokaviraston hankevastaava:

Sinikka Pelkonen, yksikönjohtaja, bakteriologian ja -patologian yksikkö, Ruokavirasto

Yhteistyötahot:

Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta;
Estonian University of Life Sciences

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2018

Lopetusvuosi:

2022

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Maatalouden kehittämisrahasto Makera

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.4.2024