Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Mycoplasma bovis -tartunnan hallinta nautojen lisääntymisteknologiassa

Tiivistelmä:

Hankkeessa selvitetään nautakarjoissa esiintyvän M. bovis -tartunnan leviämistä lisääntymisteknologian välityksellä ja leviämisen ehkäisyä.

Tavoitteet:

Hankkeen tavoitteena on ehkäistä M. bovis -tartunnan leviämistä keinollisen lisääntymisen kautta. Yleisinä tavoitteina on parantaa karjanjalostuselinkeinon kilpailukykyä, naudantuotannon kannattavuutta sekä eläinten hyvinvointia. Hankkeen yksityiskohtaiset tavoitteet:

  • Estää bakteerin leviäminen siemenannoksen mukana löytämällä oikeat antibiootit, lisäaineet ja käsittelytavat sperman käsittelyyn.
  • Selvittää bakteerin ja alkion vuorovaikutusta sekä keinoja estää tartunnan siirtyminen alkionsiirron mukana.
  • Tuottaa riskinarviointia varten epidemiologista tietoa M. bovis -tartunnan esiintyvyydestä sonnin spermassa sekä M. bovis -tartuntakarjoissa naaraspuolisten eläinten ulkosynnytysteissä.
  • Määrittää millainen riski liittyy M. bovis -positiivisen siemenen käyttöön tutkimalla tilastotieteellisesti M. bovis -bakteerilla kontaminoituneen siemenannosten vaikutusta siemennettyihin lehmiin ja niiden karjoihin.
  • Saada käyttöön luotettavat laboratoriomenetelmät siemenannosten ja alkioiden omavalvontaan kehittämällä ja validoimalla diagnostiset PCR-testit M. bovis -bakteerin luotettavaan toteamiseen.

Asiasanat:

Mycoplasma bovis, naudan lisääntymisteknologia, alkionsiirto, keinosiemennys

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Pelkonen, Sinikka, yksikönjohtaja, Ruokavirasto, eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö

Yhteistyötahot:

Luonnonvarakeskus (Luke);
Viking Genetics Ltd.;
Valio;
Helsingin yliopisto

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2017

Lopetusvuosi:

2020

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Maatalouden kehittämisrahasto;
MMM 1490/03.01.02/2016;
Valio Oy;
Ruokavirasto;
Luke

Julkaisut

Hankkeen loppuraportti 15.12.2020 (pdf)

Sivu on viimeksi päivitetty 3.4.2024