Marokko

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Marokkoon. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät Lemmikkien matkustus-sivuiltamme.

Suomesta on viety Marokkoon viime vuosina esimerkiksi rehuseoksia.

Tutustu Marokon vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Vientitodistukset

Marokon viennissä on käytettävä kahdenvälisesti sovittuja todistuksia. Todistusmallit löydät sivun oikean palkin Marokon viranomaisen ONSSA/todistusmallit -linkin kautta. Toistaiseksi Suomi ja Marokko ovat sopineet todistusmallista esiseosten ja rehun lisäaineiden vientiin. Lisätietoa afrikka@ruokavirasto.fi

Elintarvikkeet

Marokon-viennissä vaaditaan päätöksen No 466-23 mukaan, että vuoden 2024 alusta liha-, kalastus- ja maitotuotteita, mehuja sekä säilöttyjä tai kuumakäsiteltyjä kasvistuotteita Marokkoon vievät laitokset on rekisteröity Marokossa. Rekisteröinnin Marokon viranomaisen nettisivuilla voi tehdä maahantuoja Marokossa, vientilaitos itse  tai vientimaan viranomainen. Marokon antamaa rekisteröintinumeroa suositellaan käytettäväksi pakkauksissa ja vientiasiakirjoissa. Se ei kuitenkaan ole pakollista. Rekisteröiminen on ilmaista eikä sitä tarvitse uusia määräajoin. Marokko ohjeistaa myöhemmin tarkemmin siitä, miten rekisteröinti käytännössä tehdään.

Rehut

Suomi ja Marokko ovat sopineet sähköisesti täytettävästä todistusmallista, jota voi käyttää esiseosten ja rehun lisäaineiden vientiin. Todistuksen voi ladata käytettäväksi alla olevasta linkistä ja tulostaa tavalliselle paperille. Todistuksen allekirjoittaa valmistuslaitoksen valvoja. Jos vietävä tuote ei ole eläinperäistä materiaalia, allekirjoittajan ei tarvitse olla eläinlääkäri.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.2.2024