Shigella

Elintarvikevälitteiset epidemiat

Elintarvikevälitteiset shigellaepidemiat vuodesta 2000 (pdf)

Shigella flexneri

2015

Heinäkuussa 2015 Helsingissä raportoitiin yksi pieni Shigella flexneri -epidemia, jossa sairastuneita oli 7 henkilöä. Tartunta oli saatu juhlapaikassa mutta elintarvikelähdettä ei saatu selville.

Shigella boydii

2007

Marraskuun lopussa Tampereella Shigella boydii aiheutti keskisuuren epidemian. Viikonloppuna Tampereella järjestettyyn isoon koulutustilaisuuteen osallistuneista 400 henkilöstä sairastui vatsatautiin 90. Tautitapauksia todettiin yhteensä 18. Heillä taudin itämisaika vaihteli 30–72 tuntiin. Keittiö- ja tarjoiluhenkilökunnalta otetuissa  ulostenäytteissä,  yhteensä 19, ei todettu shigellaa. 

Laajasta kyselytutkimuksesta (yli 200 vastannutta) huolimatta tilastollisessa analyysissä ei saatu esille tartunnat selittävää ruokalajia. Tehdyissä tarkastuskäynneissä keittiön valmistusprosesseissa ei havaittu epäilyttävää, mutta omavalvonnan suhteen oli huomautettavaa. Elintarvikenäytteitä ei saatu tutkittavaksi, koska varonäytteet oli hävitetty.

Shigella sonnei

2001

Shigella sonnei -epidemioita raportoitiin kaksi kappaletta vuonna 2001. Elo-syyskuun aikana 50 henkilöä sairastui Kouvolassa erään ravintolan salaattipöydän kylmien ruokien syömisestä. Viisi henkilöä ilmoitettiin tarvinneen sairaalahoitoa. Myös yksi keittiön työntekijä sai tartunnan. Infektion lähteeksi paljastui tartunnan saanut elintarviketyöntekijä, joka oli Tallinnan matkansa jälkeen työskennellyt sairaana ravintolan keittiössä. Epidemia katsotaan johtuneen puutteellisesta käsihygieniasta. Toinen epidemia sattui Helsingissä. Viisi henkilöä sairastui ruokailtuaan samassa ravintolassa. Tässäkin tapauksessa tartunnan lähteeksi paljastui elintarviketyöntekijä, mutta hän oli oireeton. Tartunta oli todennäköisesti saatu Turkin matkalta.

2000

Syyskuussa 2000 todettiin Parikkalassa yksi Shigella sonnei -epidemia. Pohjoissuomalainen 46 henkilön turistiryhmä oli asunut ja ruokaillut neljä päivää lomakeskuksessa ennen oireiden puhkeamista. Turistiryhmästä neljä henkilö joutui sairaalahoitoon voimakkaiden kuume -, ripuli- ja oksennusoireiden vuoksi. Epidemiassa sairastuneita oli yhteensä 13, joista yksi kuului lomakeskuksen henkilökuntaan. Tartunnan lähteenä epäiltiin keittiötyöntekijää, vaikka työntekijöissä ei todettu S. sonnei -infektiota. Tästä huolimatta yksi elintarviketyöntekijöistä oli parin viikon takainen ulkomaanmatka, jonka jälkeen hän oli potenut ripulia. Koska Shigellan infektiivinen annos on pieni, se leviää helposti käsien välityksellä, jos käymälähygieniassa on puutteita.

Talousvesivälitteiset epidemiat

Ei todettuja talousvesivälitteisiä epidemioita vuodesta 2000.