Elintarvikeilmoitusten sähköinen asiointipalvelu

Elintarvikeilmoitusten sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä ilmoituksen

  • ravintolisän, täydennetyn elintarvikkeen, äidinmaidonkorvikkeen tai kliinisen ravintovalmisteen markkinoille saattamisesta
  • ravintolisän tai täydennetyn elintarvikkeen koostumuksen muutoksesta
  • täydennetyn elintarvikkeen markkinoilta poistumisesta.

Huom. Vain täydennetystä elintarvikkeesta tehdään ilmoitus, kun tuote poistuu markkinoilta. Muiden elintarvikkeiden markkinoilta poistumisesta ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Ruokavirasto käsittelee vain täydennettyjä elintarvikkeita koskevat poistumisilmoitukset. Käsittelystä ei peritä maksua.

Sähköiseen asiointipalveluun kirjautuminen vaatii veroviranomaisten Katso-tunnisteen

 

Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotto siirtyy Elintarvikeilmoitukset -asiointipalvelussa

Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotto on lykkääntynyt. Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa jatketaan Verohallinnon Katso-palvelun käyttöä Suomi.fi-valtuuksissa ilmenneiden ongelmien vuoksi.

Ruokaviraston Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa oli tarkoitus ottaa käyttöön Suomi.fi-valtuutus 23.3.2020 alkaen. Kuluneen viikon testauksen aikana on tullut kuitenkin ilmi, että osalle palvelua aikaisemmin käyttäneistä yrityksistä ei palvelun käyttö ole enää mahdollista Suomi.fi-tunnistautumisella.

Tästä syystä Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa jatketaan Katso-palvelun kautta myönnettyjen oikeuksien käyttämistä. Tämä tarkoittaa, että Katso-palvelun roolit ovat edelleen käytössä ilmoitusten tekemisessä.

Asiointipalvelu siirtyy kuitenkin käyttämään Suomi.fi-tunnistautumista myöhemmin vuoden 2020 aikana, kun saadaan varmistettua sen toimivuus kaikille palvelun käyttäjille. Aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

 

Kysymykset ja palautteet

Ilmoituksia koskevat kysymykset ja palautteet pyydetään lähettämään sähköpostiosoitteeseen elintarvikeilmoitukset@ruokavirasto.fi 

 

Ilmoitusten käsittelyhinnat

Kaikista virastoon saapuneista ilmoituksista, lukuun ottamatta maksutonta täydennetyn elintarvikkeen markkinoilta poistumisilmoitusta, peritään Maa- ja metsätalousministeriön maksuasetuksen mukainen maksu (Maa- ja metsätalousministeriön asetus Ruokaviraston maksullisista suoritteista).

Vastaanoton käsittelymaksuun vaikuttaa ilmoituksen toimitustapa:

  • Sähköisen asiointipalvelun kautta saapuneista ilmoituksista veloitetaan 42 euroa ilmoitukselta
  • Postitse (ml. sähköpostitse) saapuneista ilmoituksista 95 euroa ilmoitukselta
  • Täydennettyjen elintarvikkeiden markkinoiltapoistumisilmoituksista ei peritä maksua.

 

Sähköisen asiointipalvelun käytöstä

  • Palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox- internetselaimilla. Käytä aina selaimen uusinta versiota tietosuojan ja ajantasaisten toimintojen takia.
  • Palvelussa voit lisätä ilmoituksiin yleisimmissä muodoissa olevia liitteitä. Yksittäisen liitteen enimmäiskoko on 10 Mt.
  • Ilmoitusten käsittely sähköisessä asiointipalvelussa on automaattista. Järjestelmä lähettää ilmoituksen tiedot suoraan yritystä valvovaan kuntaan. Kiinnitä siksi erityistä huomiota, että ilmoituksessa antamasi tiedot ovat oikein ennen kuin lähetät ilmoituksen. Ruokavirasto ei korjaa virheellisiä ilmoituksia. 
Sivu on viimeksi päivitetty 15.4.2020