1. Määritelmiä
Mehiläistarhaajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä, luonnollisten henkilöiden muodostamaa yhtymää tai jakamatonta kuolinpesää sekä luonnollisten henkilöiden muodostamaa avointa yhtiötä, kommandiittiyhtiötä, osuuskuntaa, osakeyhtiötä ja yhdistystä taikka säätiötä, julkisoikeudellista yhteisöä, koulutilaa tai vankilatilaa, joka harjoittaa mehiläistaloutta;
Mehiläisyhteiskunnalla tarkoitetaan Suomessa sijaitsevaa, kesymehiläisistä (Apis mellifera) koostuvaa emon, työmehiläisten ja sikiöiden sekä niiden hoitamiseen tarvittavan pesäkaluston muodostamaa kokonaisuutta;
Tuenhakijalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä, oikeushenkilöä taikka luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden yhteenliittymää.
Tuotantokaudella tarkoitetaan aikaa, joka on 1.6.–30.9.2021.
2. Tuen hakeminen
Voit hakea mehiläistalouden kansallista pesäkohtaista tukea eli mehiläistalouden tukea tukea sähköisesti Vipu-palvelussa kohdassa Mehiläistalouden tuki tai lomakkeella 204 Hakemus mehiläistalouden tuesta.
Hae tukea viimeistään 15.6.2021. Sähköinen haku on tuolloin avoinna klo 23.59 asti.
Jos jätät hakemuksesi paperilla, palauta lomake 204 viimeistään 15.6.2021 postitse tai sähköpostitse
- Pohjois-Savon ELY-keskukseen, jos toimintapisteesi sijaitsee Manner-Suomessa, tai
- Ahvenanmaan valtionvirastoon, jos toimintapisteesi sijaitsee Ahvenenmaalla.
Postitse saapunut hakemus katsotaan oikeaan aikaan palautetuksi, jos hakemuksen sisältävä postilähetys on leimattu postissa viimeistään viimeisenä hakupäivänä 15.6.2021 ja lähetys on osoitettu toimivaltaiselle viranomaiselle.
Myöhästyneenä, eli 15.6.2021 jälkeen palautettu hakemus hylätään.
Haku- ja täyttöohjeet
Voit tulostaa tai lukea hakuohjeet sekä paperisen hakulomakkeen Ruokaviraston nettisivuilta ruokavirasto.fi/mehilaistuki, tai pyytää ne kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta, ELY-keskuksesta tai Ahvenanmaan valtionvirastosta.
Saat tietoa sähköisen hakemuksen täytöstä ohjeessa Mehiläistalouden tuki – Vipu-käyttäjän ohje.
Yhteisön puolesta asiointi
Y-tunnuksellisen yhteisön puolesta voi asioida henkilö, jolle on annettu nimenkirjoitusoikeus Patentti- ja rekisterihallituk-sen ylläpitämässä yhdistysrekisterissä (ry) tai kaupparekisterissä (esimerkiksi oy, ky, ay). Kun oikeus on annettu, pystyy Y-tunnuksen vaihtamaan kohdasta Henkilöhakija ja valitsemalla pudotusvalikosta oikea y-tunnuksellisen hakijan. Valinnan jälkeen Vipun ylälaitaan tulee merkintä Puolesta asiointi ja navigaatioon tulee Henkilöhakijan tilalle yhteisöhakija. Tämän jälkeen siirrytään hakemaan tukea joko Hae tukia ja jätä ilmoituksia napista tai valitsemalla kohdan Sähköinen asiointi.
Paperihakija: Jos haet tukea jonkun toisen henkilön, yhteisön, yrityksen, kuolinpesän tai muun vastaavan puolesta, lisää hakemuksen liitteeksi myös valtakirja.
Hakemuksen myöhästyminen
Myöhästynyt hakemus hylätään.
Liitteiden palauttaminen myöhässä ei aiheuta hakemuksen myöhästymistä. Tukea ei kuitenkaan makseta ennen kuin palautat vaaditut liitteet.
Hakemuksen virheiden korjaaminen
Voit hakuaikana muuttaa ja korjata hakemustasi rajattomasti. Korjatessasi sähköisesti lähettämääsi hakemusta, peru ensin aikaisempi lähetyksesi, korjaa tiedot ja lähetä hakemus uudestaan.
Jos olet jättänyt hakemuksen paperilla, voit korjata virheet jättämällä uuden hakemuksen määräajassa, jolloin uusi hakemus korvaa aiemman.
Jos huomaat hakuajan päättymisen jälkeen hakemuksella esimerkiksi täyttövirheen, ilmoita siitä viivytyksettä Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan valtionvirastoon.
Ilmoittaessasi hakemuksessa olevasta virheestä voit välttää hallinnolliset seuraamukset, joita virheestä olisi voinut aiheutua. Ilmoitus virheestä voidaan ottaa huomioon, jos viranomainen on saanut kirjallisen ilmoituksen virheestä ennen kuin hakijalle on ilmoitettu paikalla tehtävästä tarkastuksesta tai muun tarkastuksen tuloksista.
Hakemuksen peruminen
Voit peruuttaa hakemuksesi kokoaan tai osittain.
Voit perua sähköisen hakemuksen sähköisesti hakuajan kuluessa. Paperilla jätetyn hakemuksen voit perua hakuaikana ilmoittamalla perumisesta vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella.
Hakuajan jälkeen voit perua sekä sähköisen että paperilla toimitetun hakemuksen vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella. Jos valvonnasta on jo ilmoitettu ja suoritetusta valvonnasta aiheutuu valvontaseuraamuksia, tukihakemusta ei voi perua niiltä osin, mihin valvontaseuraamuksia aiheutui. Muussa tapauksessa perumisen takarajana on ensimmäinen hakemukseen kohdistuva maksutapahtuma.
Muutosten ilmoittaminen
Sinun tulee ilmoittaa toiminnassa tapahtuneista muutoksista 15 työpäivän kuluessa tapahtuneesta kirjallisesti Manner-Suomen alueella Pohjois-Savoin ELY-keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon. Muutoksia voi olla esimerkiksi pesien tuhoutuminen ja tukikelpoisen pesämäärän väheneminen.
3. Hakijan edellytykset
Hakijana luonnollinen henkilö
Tuenhakijan tai hänen puolisonsa on oltava tukivuotta edeltävän kalenterivuoden viimeisenä päivänä vähintään 18-vuotias.
Alle 18-vuotiaalle tuki voidaan myöntää, jos
- hän harjoittaa maa- tai puutarhataloutta yhteisomistajana tai yhdessä vanhempiensa/toisen heistä kanssa tai
- tuen myöntämiselle on muita erityisiä syitä. Ilmoita erityinen syy hakemuksen lisätiedoissa.
Hakijana yhteisö
Kun tuenhakijana on useamman luonnollisen henkilön muodostama yhteisö tai muu yhteisö, vähintään yhden henkilön on oltava tukivuotta edeltävän kalenterivuoden viimeisenä päivänä vähintään 18-vuotias ja harjoitettava maa- tai puutarhataloutta itse. Vaatimus koskee esimerkiksi osakeyhtiöitä ja yhteenliittymiä, mutta ei koske julkisoikeudellisia yhteisöjä, vankilatiloja eikä koulutiloja.
Valitse jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:
- Yhteisö ei kuulu ikävaatimuksen piiriin, koska hakijana on julkisoikeudellinen yhteisö.
- Yhteisössä on ainakin yksi osallinen, joka oli vähintään 18-vuotias. Osallisen tulee itse harjoittaa maa- ja puutarhataloutta.
Ilmoita ikävaatimuksen täyttävän osallisen henkilön nimi ja hänen henkilötunnuksensa siihen varattuun kohtaan.
Jos olet Y- tunnuksellinen hakija ja et ole aiemmin hakenut mehiläistalouden pesäkohtaisesta tukea, tee hakemus lomakkeella 204.
Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi
Sinun tulee olla rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi Ruokaviraston eläintenpitäjärekisteriin. Rekisteröidy eläintenpitäjäksi ennen eläintenpidon aloittamista sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta, missä toimipisteesi tai missä asuinpaikkasi on. Tee rekisteröityminen Ruokaviraston lomakkeilla.
- Ilmoitus ja ohje eläintenpitotoiminnasta (pdf)
- Ilmoitus ja ohje toimintapaikasta (pitopaikasta) (pdf)
Yhteisöissä ja kuolinpesissä riittää, että yksi osallisista on rekisteröitynyt eläintenpitäjärekisteriin ja ilmoittanut pitopaikat.
Luettelen pitäminen ja kirjanpito
Pidä ajan tasalla olevaa paperista tai sähköisessä muodossa olevaa luetteloa hallinnassasi olevista mehiläisyhteiskunnista pitopaikkakohtaisesti.
Säilytä luetteloa kolmen kalenterivuoden ajan sen vuoden päättymisestä lukien, jolloin kirjasit luetteloon viimeisen merkinnän. Esitä luettelo valvontatilanteessa valvontaviranomaiselle.
Mehiläistuotannon lopettaminen
Jos lopetat tukivuoden aikana mehiläistalouden harjoittamisen, ilmoita siitä Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan valtionvirastoon vapaamuotoisella ilmoituksella. Lisäksi ilmoita lopettamisesta myös eläintenpitäjärekisteriin 30 päivän kuluessa Ruokaviraston lomakkeilla.
- Ilmoitus ja ohje eläintenpitotoiminnasta (pdf)
- Ilmoitus ja ohje toimintapaikasta (pitopaikasta) (pdf)
4. Tuen myöntäminen
Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hallitset vähintään 15 talvehtinutta mehiläisyhteiskuntaa tuotantokauden ajan
- omistajana
- vuokramiehenä tai
- testamenttiin, muuhun perintöoikeudelliseen saantoon tai muuhun saantokirjaan perustuvan käyttöoikeuden nojalla
Tukea ei myönnetä hakuvuoden keväällä tehdyistä jaokkeista eikä parveilun seurauksena syntyneistä uusista mehiläisyhteiskunnista.
Hoida tuen myöntämisen perusteena olevia mehiläisyhteiskuntia tuotantokauden aikana siten, että voit kerätä niistä normaalin sadon tuen myöntämisvuonna.
Tuen hakuperuste:
Voit hakea tukea joko:
A) 1.6.2021 hallinnassasi ja tuotantokautena 1.6.–30.9.2021 tuotannossa olevien pesien määrän mukaan.
Ilmoita mehiläisyhteiskuntien määrä, joista haet tukea. Jos tuotantokaudella on tuhoutunut pesiä, ilmoita niiden määrä ”Näistä tuotantokaudella on tuhoutunut”- kohdassa.
Voit saada tukea myös 2021 tuotantokaudella tuhoutuneesta mehiläisyhteiskunnasta, jos tuhoutumisen syynä on ollut
- eläintauti
- petoeläimen aiheuttama vahinko
- tai muu vastaava mehiläistarhaajasta riippumaton poikkeuksellinen syy.
Toimita selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta. Jos mehiläisyhteiskuntien määrä on vähentynyt eläintaudin takia, liitä selvitykseen myös eläinlääkärin antama todistus.
Jos pesämäärää alenee hakemuksen jättämisen jälkeen, ilmoita siitä 15 työpäivän aikana hakemuksen vastaanottaneelle viranomaiselle.
B) Viime vuonna ilmoittamasi pesämäärän tai valvonnassa todetun pesämäärän mukaan.
Tuki voidaan myöntää edellisen vuoden pesämäärän perusteella, jos pesämäärä on vähentynyt petoeläimen aiheuttamasta vahingosta, tai mikäli talvehtineiden mehiläisyhteiskuntien määrä on ollut vähintään kolmasosan pienempi kuin vakiintunut määrä eläintaudin tai talvituhojen vuoksi tai muusta tarhaajasta riippumattomasta syystä.
Käytä hakuperusteena joko vuoden 2020 tukihakemuksessa ilmoittamaasi määrää tai valvonnassa todettua määrää.
Voit käyttää vakiintunutta mehiläisyhteiskuntien määrää tuen hakemisen perusteena korkeintaan kahtena peräkkäisenä tukivuonna.
Toimita mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta selvitys tukihakemuksen liitteenä. Jos mehiläisyhteiskuntien määrä on alentunut eläintaudin takia, toimita hakemuksen liitteenä myös eläinlääkärin antama todistus.
Tuloselvitys
Jotta voit hakea tukea, sinulla on oltava tuloa mehiläistaloustuotteiden myynnistä verovuosina 2018, 2019 tai 2020. Esitä liitteenä selvitys saamiesi tulojen määrästä. Voit tehdä sen esimerkiksi verotuspäätöksen tai veroilmoituksen jäljennöksellä. Jos tulot eivät erikseen käy ilmi verotuspäätöksestä tai veroilmoituksesta, liitä hakemukseesi jäljennös mehiläistaloutesi kirjanpidosta.
Jos olet aloittanut mehiläistalouden harjoittamisen vuonna 2020 tai sen jälkeen, mutta et ole saanut vielä tuloja mehiläistaloustuotteiden myynnistä, osoita, että sinulla on ollut toiminnan aloittamisesta kuluja. Liitteenä voit käyttää esimerkiksi jäljennöstä veroilmoituksesta tai kirjanpidosta.
5. Hakemuksen liitteet
Palauta hakemuksen mukana vähintään jokin seuraavista liitteistä sekä tarvittaessa jäljennös muistiinpanoistasi koskien kyseisiä tuloja ja menoja:
- Vuoden 2019 tai 2018 verotuksen verotuspäätöksen jäljennös, josta näkyvät mehiläistaloutesi tulot
- Viime verotusvuoden veroilmoituksen jäljennös
- Todistus mehiläistalouden hankintamenoista
Jos pesämääräsi on alentunut viime vuonna ilmoittamastasi pesämäärästä tai tällä tuotantokaudella on tapahtunut pesätuhoja, palauta
- selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alenemisesta sekä
- tarvittaessa eläinlääkäritodistus ja/tai selvitys petovahingoista.
Jos haet tukea jonkun yhteisön, yrityksen, kuolinpesän tai muun vastaavan puolesta, lisää hakemuksen liitteeksi tarvittaessa myös valtakirja ja/tai selvitys kuolinpesän osakkuudesta.
Jos sinulla on luomutuotantoa, palauta karttaliite pesien sijainnista.
6. Tuen maksaminen ja tukitaso
Sinulle maksetaan pesäkohtaista tukea 19,00 euroa mehiläisyhteiskuntaa kohti.
Tukea ei makseta, jos tuen määrä on alle 100 euroa.
Perusteettomasti maksettu tuki
Jos sinulle on maksettu tukea virheellisesti tai perusteetta, maksettu tuki peritään takaisin. Tuen myöntänyt viranomainen päättää kuulemismenettelyn jälkeen tuen takaisinperinnästä.
Saamasi tuki peritään takaisin, jos
- et ole noudattanut tuen ehtoja
- olet antanut virheellisiä tai puutteellisia tietoja
- olet estänyt tarkastuksen toteuttamisen.
Sinun on maksettava takaisinperittävälle määrälle korkolain mukaista vuotuista viivästyskorkoa. Viivästyskorko lasketaan seuraavalta ajanjaksolta: 60 päivää takaisinperintäpäätöksen tekemisajankohdasta siihen kun maksat takaisinperittävän summan takaisin. Jos takaisinperittävä summa vähennetään myöhemmin maksettavasta tuesta, viivästyskorkoa kertyy tuen maksuun saakka.
7. Valvonta
Voit lukea Mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen valvonnasta erikoistukien valvontaoppaasta.
8. Yhteystiedot
Pohjois-Savon ELY-keskus
Käyntiosoite: Kallanranta 11, Kuopio
Postiosoite: PL 2000, 70101 Kuopio
Puhelinvaihde: 0295 026 500
Kirjaamo: kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi
Ahvenanmaan valtionvirasto
Käyntiosoite: Torggatan 16 B, Mariehamn
Postiosoite: PB 58, 22101 Mariehamn
Puhelin: 018 635 270
Sähköposti: registratur@ambetsverket.fi
Liite 1
Mehiläistalouden pesäkohtaista tukea koskevat säädökset
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 992/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta
- Komission päätös K(2016)8419 Suomen pohjoisten alueiden maataloutta koskevasta pitkäaikaisten kansallisten tukien järjestelmästä (muutoksineen)
- Komission päätös C(2014)510 Etelä-Suomen kansallisen tukijärjestelmän hyväksymisestä vuosiksi 2014–2020
- Laki 1559/2001 maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista (muutoksineen)
- Laki 238/2010 eläintunnistusjärjestelmästä (muutoksineen)
- Valtioneuvoston asetus 213/2007 toiminnallisesti ja taloudellisesti itsenäisen maatilan tunnusmerkeistä
- Valtioneuvoston asetus 5/2015 maatalouden tukien tukialueista ja niiden saaristoksi luettavista osa-alueista (muutoksineen)
- Valtioneuvoston asetus xx/2021 vuodelta 2021 maksettavien kansallisten kasvintuotannon tukien ja kotieläintukien valvonnasta
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus xx/2021 maa- ja puutarhatalouden kansallisten tukien hallinnosta vuonna 2021
- Valtioneuvoston asetus (219/2021) vuodelta 2021 maksettavasta mehiläistalouden kansallisesta pesäkohtaisesta tuesta
- Ruokaviraston määräys mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen hakemisesta vuonna 2021 x/2021