Nautarekisteri-hankkeen eteneminen

Hankkeessa tehtiin vuosina 2014–2016 muun muassa vaatimusmäärittelyä, käyttäjätutkimusta ja sanastotyötä sekä prosessien läpikäyntiä. Suurimpia toteutettuja uudistuksia olivat:

  • Nykyisen tiedonsiirron uudistaminen viranomaisen ja Mtechin välillä
  • Teurastamoille toimitettavien virhelistojen muuttaminen sähköiseen muotoon
  • Teurastamoille ja eläinvälittäjille mahdollisuus tehdä lakisääteiset rekisterikyselyt nautarekisterin avoimen rajapinnan kautta.

Hankkeessa toteutettu merkittävin uudistus vuonna 2017 oli huomautusjärjestelmä nykyisen nautarekisterin avoimeen rajapintaan, jonka sisältö on yhtenevä otekirjeellä toimitettuihin tietoihin: tarkastettavat tapahtumat, ajanjakson tapahtumat ja teurastetut naudat. Huomautusjärjestelmän kautta rekisterissä mahdollisesti olevat virheet ja puutteet ovat lähes reaaliajassa nähtävillä. Jotta eläintenpitäjät saavat huomautusjärjestelmän tiedot käyttöönsä, tulee ohjelmistotoimittajien ottaa rajapinnat käyttöön omissa sovelluksissaan (muun muassa MinunMaatilassani jo käytössä).

Vuonna 2018 on toteutettu otekirjeen kevennys ja lähettämiskertojen vähennys viidestä kolmeen. Vuonna 2019 ja 2020 otekirjeitä lähetetään enää kaksi kertaa. Otekirjeellä on jatkossa automaattisesti vain saate, tarkastettavat tapahtumat ja teurastetut naudat. Eläintenpitäjä saa halutessaan myös ajanjakson tapahtumat ja nautaeläinluettelon kuten ennenkin. Jatkossa vapaiden merkkien tilauksen yhdessä ei enää automaattisesti toimiteta vapaiden merkkien luetteloa, mutta sen saa halutessaan.

Vuoden 2018 huhtikuussa julkaistiin nautarekisterin selainsovellus viranomaisille helpottamaan viranomaisen työtä. Sovellusta on mahdollista käyttää myös mobiililaitteella. Kesäkuun versiopäivityksessä lisättiin uusia toiminnallisuuksia sekä ruotsinkielinen versio.

Vuoden 2018 lokakuussa julkaistiin nautarekisterin viranomaissovelluksen kolmas versiopäivitys, jossa lisättiin uusia toiminnallisuuksia. Joulukuussa julkaistiin lähinnä pienteurastamoille ja eläinvälittäjille tarkoitettu sovellus teurastus- ja välitysilmoituksien tekoon.

2019 helmikuussa julkaistiin nautarekisterin viranomaissovelluksen neljäs versiopäivitys, jossa lisättiin jälleen uusia toiminnallisuuksia.