Käyttöönottoa edeltävä käyttökatko 21.-27.4.2022

Käyttöönottoa tulee edeltämään käyttökatko, jonka aikana vanhan rekisterin tiedot siirretään uuteen tietokantaan ja uudet sovellukset sekä rajapinnat otetaan käyttöön. Käyttökatko alkaa torstaina 21.4. klo 8:00. Tämän jälkeen nautarekisteriin ei voida enää tallentaa uusia tai muokata siellä olevia tapahtumia. Katkon alkupuoliskolla rekisteristä voidaan kuitenkin hakea tietoa eli mm. teurastamot voivat tehdä rekisterikyselyitä ja muita tarvitsemiaan hakuja. 

Eläintenpitäjien ja muiden toimijoiden tulee varautua käyttökatkoon tekemällä kaikki mahdolliset ilmoitukset ja korvamerkkitilaukset ennen katkon alkamista, myös sellaisissa tilanteissa, joissa ilmoitusaikaa olisi vielä jäljellä. Sähköiset asiointikanavat, kuten Minun Maatilani tai Anelma, eivät ole käytettävissä katkon aikana. 

Nautarekisterin puhelinasiakaspalvelu ei ole käytettävissä käyttökatkon aikana. Tarvittaessa ilmoituksen voi käyttökatkon aikana tehdä lomakkeella sähköpostitse tai postin kautta, erityisesti jos ilmoituksen tekemisen määräaika osuu käyttökatkon ajalle.  Ilmoituslomakkeet löydät lomakesivuilta.

Ilmoitukset tulee tehdä käyttäen asiakaspalvelun uusia yhteystietoja (kts. täältä).

Asiakaspalvelu tallentaa kaikki katkon aikana tulleet ilmoitukset saapumispäivän mukaan mahdollisimman pian katkon päätyttyä nautarekisteriin. Katkon jälkeen voi kuitenkin esiintyä normaalia pidempää viivettä tallennuksissa. Ilmoitukset tallennetaan aina saapumispäivän päivämäärällä, joten käyttökatkosta tai tallennusviiveestä ei muodostu viivepäiviä, jos ilmoitus on tullut asiakaspalvelulle lakisääteisen ilmoitusajan aikana.

Kun uusi nautarekisteri otetaan käyttöön, avataan myös kaikille toimijoille tarkoitettu ilmainen asiointisovellus. Sovellukseen kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisen kautta ja kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Sovelluksen kautta voi hoitaa kaikki nautaeläinten lakisääteiset ilmoitukset. Sovellus löytyy 27.4. klo 12 alkaen osoitteesta:
https://nauta.ruokavirasto.fi 

Käyttöönoton jälkeen voi esiintyä lyhyitä huoltokatkoja, joiden aikana nautarekisteri ei ole käytettävissä. Katkoista pyritään tiedottamaan etukäteen. Katkojen aikana asiakaspalvelu ottaa ilmoituksia vastaan normaalisti. 

Käyttöönoton etenemisestä tiedotetaan tällä sivulla. 

 

21.4.2022 klo 12:45

Uuden nautarekisterin käyttöönoton valmistelu on käynnissä ja rekisterin käyttökatko on alkanut. Jos sinulla on tarvetta tehdä ilmoitukset ennen uuden rekisterin aukeamista 27.4. voit katsoa ohjeet ylläolevasta tekstistä. 

 

27.4.2022 klo 9:00

Uusi nautarekisterisovellus avataan tänään klo 12. 

Sivu on viimeksi päivitetty 28.4.2022