Suomi.fi valtuuttaminen uudessa nautarekisterissä

Uudessa nautarekisterissä otetaan käyttöön Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tarjoama Suomi.fi- valtuudet. Valtuuksien avulla voit valtuuttaa toisen osapuolen ilmoittamaan puolestasi tietoja nautarekisteriin ja/tai selaamaan nautarekisterin tietojasi. Valtuuden nautarekisterin ilmoitusten tekemiseen ja selaukseen voi antaa henkilö, joka on rekisteröitynyt kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle nautaeläintenpitäjäksi eläintenpitäjärekisteriin (eläinvastuuhenkilöksi). Kaikki tilatunnuksen osalliset ovat oikeutettuja ilmoittamaan ja selaamaan tilatunnuksen nautarekisteritietoja Ruokaviraston asiointisovelluksessa. Valtuutta ei siis tarvitse antaa tilatunnuksen osallisille. Tilatunnuksen osalliset voit tarkistaa Vipu-palvelusta tai kunnan maaseutuviranomaiselta.

Anna valtuuksia osoitteessa https://www.suomi.fi/valtuudet. Kyseiseltä sivulta saat myös lisätietoja valtuuttamisesta. Yleistä Suomi.fi-valtuuksien käytön neuvontaa tarjoaa Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/fi-FI, palvelunumero 0295 000.

Mikäli sinulla ei ole käytettävissä verkkopankkitunnuksia tai muuta vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä, voit valtuuttaa DVV:lle tehtävällä hakemuksella. Ohjeet ovat saatavilla osoitteessa https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen.

Valtuudet tulee laittaa kuntoon hyvissä ajoin ennen uuden nautarekisterin julkaisua maaliskuu 2022. Tällöin valtuudetkin otetaan käyttöön.

Kenelle valtuudet annetaan

Anna tarvittavat valtuudet yritykselle (katso taulukko alla), mikäli kuulut tuotosseurantaan tai emolehmätarkkailuun, käytät kaupallista sovellusta (esim. Minun Maatilani), kuulut nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmään (Naseva) tai esimerkiksi teurastamo tulee tekemään puolestasi nautojen poistoilmoituksia. Valtuuttamisen lisäksi varmista tuleeko sinun tehdä kirjallinen sopimus valtuuttamasi yrityksen kanssa tietojen käsittelystä ja/tai tietojen ilmoittamisesta nautarekisteriin.

Valtuudet tulee antaa hyvissä ajoin ennen uuden nautarekisterin käyttöönottoa, jotta ilmoitusten tekeminen ja tietojen selaus jatkuvat uuden nautarekisterin käyttöönoton jälkeen ilman katkoja. Ilman valtuuksia tiedot nautarekisteristä eivät tule esim. Minun Maatilani tai Nasevan käyttöön. Valtuuksia voi käydä antamassa 13.1.2021 lähtien. Valtuudet tulevat käyttöön vasta uuden nautarekisterin käyttöönoton yhteydessä.

Voit valtuuttaa tarvittaessa myös henkilön (esim. lomittajan) tekemään nautarekisterin asiointisovelluksella puolestasi ilmoituksia nautarekisteriin. Valtuudet annetaan muuten samalla tavalla kuin yritykselle, mutta henkilön valtuuttamisessa tarvitset valtuutettavan henkilön henkilötunnuksen.

Pikaohje

1. Mene suomi.fi-sivustolle ja tunnistaudu sisään henkilökohtaisilla tunnuksillasi. Valitse valtuudet

imagelhez.png

2. Valitse Henkilökohtaiset valtuudet

imageb2p6.png

 

 

3. Valitse Anna valtuus

imagem0e53.png

 

4.Klikkaa  Lisää yritys

imageponk8.png        image7dw4o.png

 

5. Hae valtuutettava yritys Y-tunnuksella (ks. taulukko alla).             

                                             

imagelqykh.png

 

Esimerkkejä yrityksistä, joille voidaan antaa valtuutus

Yritys

Y-tunnus

Anna valtuutus

Mtech Digital Solutions Oy

0625796-6

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa ja kuulut tuotosseurantaa tai emolehmätarkkailuun

ja/tai käytät Minun Maatilani -sovellusta

Eläinten terveys ETT ry; Djurens hälsa ETT rf

0985041-5

jos sinulla on terveydenhuoltosopimus

A-Tuottajat Oy

1637300-4

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka

käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

HKScan Finland Oy

1951458-9

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee

puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

Snellmans Köttförädling Ab

2212340-7

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

 

6. Anna valtuusasiat

Rajaa valtuusasia nimellä Nauta. Nautarekisteriin voi antaa kahdenlaisia valtuuksia. Tarvittaessa anna molemmat valtuudet.

imagepr46.png

Nautaeläintietojen ilmoittamisella valtuutettu voi ilmoittaa ja muuttaa rekisteritietoja valtuuttajan nautaeläimistä. Anna tämä valtuutus, jos yritys ilmoittaa nautarekisteriin tietojasi puolestasi tai käytät kaupallista sovellusta nautarekisterin ilmoituksien tekemiseen.

Nautaeläintietojen katselulla valtuutettu voi katsella rekisteritietoja valtuuttajan nautaeläimistä. Anna tämä valtuutus, jos yrityksen tai henkilön pitää päästä selaamaan nautarekisterin tietojasi tai käytät kaupallista sovellusta tietojesi selaukseen.

Jos käytössä on useampi tilatunnus, ota käyttöön valtuuden tarkenne:

Mikäli sinulla on useampi tilatunnus, voit kohdistaa valtuuden vain tiettyyn tilatunnukseen tai tiettyihin tilatunnuksiin. Muussa tapauksessa jatka seuraavalle sivulle vahvistamiseen saakka.

Ilman tarkennetta valtuutus koskee kaikkia tunnuksiasi, joihin on kytketty nautaeläintenpitoa. Tarkenne on sama kuin tilatunnuksesi. Mikäli annat useamman tilatunnuksen, erottele tilatunnukset pilkulla, esim. 123456789, 234567890. Mikäli tilatunnus on kirjoitettu väärin, valtuus ei ole voimassa, eikä valtuutettu voi ilmoittaa tai selata tietojasi.

imagecopj.png

Valitse valtuuttamasi organisaatio alasvetovalikosta ja anna tilatunnuksesi, paina Lisää. Tämä tulee tehdä erikseen Nautatietojen ilmoittamiseen ja Nautatietojen katselemiseen. Jos annat useamman tilatunnuksen paina uudelleen Lisää-painiketta. 

imagexgidg.png

 

Jatka valtuuttaminen loppuun ohjeiden mukaisesti vahvistamiseen saakka.

Suomi.fi-valtuuksien käytön neuvontaa tarjoaa myös Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/fi-FI, palvelunumero 0295 000.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 4.6.2021