Räkätauti (malleus)

Räkätauti on Burkholderia mallei -bakteerin aiheuttama hevosten, muulien ja aasien tauti. Se voi tarttua myös muihin eläimiin ja ihmiseen. Hevosten tartunta tapahtuu yleensä saastuneen ravinnon tai veden välityksellä, tai hengitysteiden kautta. Ihminen ei ole kovin herkkä saamaan tartuntaa, tartunta tapahtuu kontaktissa sairastuneeseen eläimeen. Ihmisessä tauti on tappava ilman antibioottihoitoa.

Räkätautia on viimeksi tavattu Suomessa vuonna 1942.

Oireet

Hevosissa taudinkuva on yleensä krooninen: oireina kuume, ylempien hengitysteiden tulehduspesäkkeet ja haavaumat, suurentuneet ja kovettuneet leuanväli-imusolmukkeet sekä pahanhajuinen sierainvuoto. Hengitystieoireet pahenevat kun tauti etenee paiseiseksi keuhkokuumeeksi. Bakteerien levitessä elimistöön syntyy imusolmukkeisiin paiseita, jotka puhkeavat ja vuotavat märkää.

Hevonen voi sairastaa vuosia ja on suuri tartunnan lähde. Aaseissa ja muuleissa tauti johtaa nopeasti keuhkokuumeeseen ja kuolemaan.

Taudin määritys ja näytteenotto

Tauti todetaan esitietojen, oireiden ja laboratoriotutkimusten avulla. Taudin harvinaisuuden vuoksi taudinmääritykset tehdään Suomessa lähes yksinomaan siitä syystä, että voidaan osoittaa hevosen olevan vapaa tartunnasta, eli vientien ja tuontien yhteydessä. Tutkimuksessa osoitetaan bakteerivasta-aineet seeruminäytteestä. Eläinlääkäri ottaa tutkimusta varten hevosesta verinäytteen.

Leviäminen

Tyypillisessä kroonisessa tautimuodossa hevonen levittää tartuntaa sierain- ja märkävuodon kautta. Altistumisen ja oireiden alkamisen välinen aika vaihtelee päivien ja kuukausien välillä.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

Räkätauti on kansallisen lainsäädännön mukaan vastustettava, vaarallinen eläintauti. Jos eläimen omistaja tai muu eläinlääkäri kuin virkaeläinlääkäri epäilee hevosessa räkätautia, hänen on välittömästi ilmoitettava epäilystä virkaeläinlääkärille. Virkaeläinlääkärin tulee ryhtyä toimenpiteisiin diagnoosin varmentamiseksi ja tartunnan leviämisen estämiseksi.

Vaarallisten eläintautien ilmoittamisesta on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 1010/2013.

Tärkein ennaltaehkäisykeino on varmistaa, ettei sairaita tai tartuntaa kantavia hevosia tuoda maahan.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Räkätautia on viimeksi tavattu Suomessa vuonna 1942. Tautia esiintyy endeemisenä Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa.