Koloradonkuoriainen

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, eikä sitä esiinny pysyvästi. Löydetyt esiintymät hävitetään.

Toimintaohjeet koloradonkuoriaisia löydettäessä tai epäiltäessä

Tarkista ensin, voiko koloradonkuoriaisen toukkaepäily olla jonkin leppäkerttu- eli leppäpirkkolajin kotelovaihe.

Leppäpirkon kotelovaihe.

Leppäpirkon kotelovaihe (kuva yllä) muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta. Leppäpirkkolajeja on paljon, joten kotelovaiheen värityksessäkin on suuria eroja. Seitsenpistepirkko on Suomen kansallishyönteinen. Tunnistamisen kannalta oleellista on, että leppäpirkon kotelovaihe on käytännössä liikkumaton, yksittäin minkä tahansa kasvin lehdelle ”liimautuneena”. Leppäpirkot ja niiden toukat syövät kirvoja, joten ne ovat kasveille hyödyksi. Kasvin lehdillä mahdolliset syöntijäljet voivat olla mm. luteiden aiheuttamia.

Koloradonkuoriaisen toukat (kuva alla) ovat usein ryhmissä perunakasvin lehdillä. Koloradonkuoriaisen toukalla on kolme paria jalkoja ja ne liikkuvat ja syövät koko ajan perunan lehtiä. Koloradonkuoriaisen toukan molemmilla sivuilla on kaksi pisteriviä. Huom! Koloradonkuoriaistoukan selän keskellä ei ole vastaavia mustia pistekuvioita, kuten leppäpirkon kotelovaiheella yleensä on.

Koloradonkuoriaisen toukat.

Aikuinen koloradionkuoriainen on suhteellisen helppo tunnistaa.

Aikuinen koloradonkuoriainen.

Ilmoita kuoriaisepäilystäsi Ruokaviraston havaintoilmoituspuhelimeen 040 801 4407. Puheluihin vastataan virka-aikana, varmimmin klo 10-16 välisenä aikana. Epäilystä voi myös ilmoittaa ilmoituslomakkeella tai sähköpostitse: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Liitä ilmoitukseen kuva löytämästäsi kuoriaisesta. Tarkastaja tekee kuoriaisen lajimäärityksen. Lue lisää: Epäilen löytäneeni koloradonkuoriaisia - mitä teen?

Koloradonkuoriaisen torjunta

Koloradonkuoriainen on hävitettävä kasvintuhooja, joten kasvinsuojeluviranomaiset määräävät sen torjuntatoimenpiteistä. Lue lisää koloradonkuoriaisen torjunnasta.

Koloradonkuoriaisen tunnistaminen

Koloradonkuoriaisen voi sekoittaa harmittomaan pyjamaluteeseen. Katso kuvat täältä.

Kuvia koloradonkuoriaisesta

Aikuinen koloradonkuoriainen ulkona (suuri kuva).Aikuinen koloradonkuoriainen. Kuva: Lauri Mäenpää.
Koloradonkuoriaisen toukkia perunanlehdillä (suuri kuva).Koloradonkuoriaisen toukkia.

Koloradonkuoriaisen osittain syömiä perunakasveja (suuri kuva).Koloradonkuoriaisen syöntivioitus perunalla.

Koloradonkuoriaisen munaryhmä lehden pinnalla (suuri kuva).Koloradonkuoriaisen munia.

Koloradonkuoriaisen koteloita mullassa (suuri kuva).Koloradonkuoriaisen koteloita.

Kuvat: Ruokaviraston arkisto