Eksoottisten lemmikkieläinten rokotukset

Useimmat eksoottiset lemmikkieläimet eivät tarvitse tai niille ei ole rokotteita.

Lemmikkikaniinin rokotus

Näyttelyyn tai muuhun vastaavaan tapahtumaan osallistuvilla kaniineilla tulisi olla voimassa oleva rokote RHD-tautia ja myksomatoosia vastaan. Lemmikkikaniinien rokottamista suositellaan muillekin kaniineille Uudellamaalla ja muilla sellaisilla alueilla, joilla esiintyy luonnonvaraisia kaniineja.

Rabbit Haemorrhagic Disease, RHD- tauti

  • ERAVAC

Ensimmäinen rokotus 30 päivän iästä lähtien, tehosterokotus vuosittain. Inaktivoitu rokote RHD-tautia vastaan, sisältää RHDV2-viruskannan.

  • FILAVAC VHD K C+V (Erityislupavalmiste)

Ensimmäinen rokotus 10 viikon iästä lähtien, tehosterokotus vuosittain. Inaktivoitu rokote RHD-tautia vastaan, sisältää sekä klassisen RHD- että uuden RHDV2 -viruskannan. Valmiste on hyväksytty myös tuotantoeläimiin kuuluville kaniineille.

Rabbit Haemorrhagic Disease, RHD- tauti, ja myksomatoosi

  • Nobivac Myxo-RHD PLUS

Ensimmäinen rokotus 5 viikon iästä lähtien, tehosterokotus vuosittain. Rokotteen viruskannat ovat eläviä myksoomaviruksia, jotka ilmentävät joko klassisen tai tyypin 2 RHD-viruksen kapsidiproteiinigeeniä. Tästä johtuen kanit immunisoituvat myksoomavirusta, klassista RHD-virusta ja RHD2-virusta vastaan.

Lemmikkihillerin eli fretin rokotukset

Fretit suositellaan rokotettavaksi penikkatautia ja tarvittaessa raivotautia vastaan. Fretit reagoivat herkemmin rokotteille, joten niitä suositellaan tarkkailtavaksi noin 30 minuuttia rokottamisen jälkeen.

Penikkatauti

  • DISTEMINK
  • FEBRIVAC DIST (Erityislupavalmiste)

Yli 10 viikkoa vanhat pennut rokotetaan kerran, tehosterokotukset vuosittain.

Koirille tarkoitetut rokotteet eivät sovellu frettien rokottamiseen. Jos fretti rokotetaan koiran penikkatautirokotteella, se sairastuu todennäköisesti penikkatautiin. Fretit ovat koiria herkempiä tartunnalle. Koirien penikkatautirokotteissa olevat rokotevirukset eivät ole tarpeeksi heikennettyjä.

Rabies

  • NOBIVAC RABIES

Raivotautia vastaan fretti rokotetaan, jos se joutuu sellaisiin olosuhteisiin, joissa se voisi saada raivotautitartunnan. Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä.

Rabiesrokotus vaaditaan myös tuontiin ja vientiin liittyen.

Minisian rokotteet

  • PORCILIS ERY VET

Minisioille saa käyttää vain sioille tarkoitettuja rokotteita. Käytännössä lemmikkisiat tarvitsevat ainoastaan sikaruusurokotteen varsinkin jos ne joutuvat kosketuksiin maan kanssa.

Minisikojen perusrokotukseen sikaruusua vastaan kuuluu rokotus ensimmäisen kerran 8–12 viikon iässä ja uusinta 3 viikon kuluttua. Tehosterokotukset annetaan infektiopaineesta riippuen puolivuosittain tai vuosittain.

Sivu on viimeksi päivitetty 8.10.2020