Eläimistä saatavat ja yhdistelmäelintarvikkeet

Toisesta EU-jäsenvaltiosta Suomeen tuotavat eläimistä saatavat elintarvikkeet kuuluvat ensisaapumisvalvonnan piiriin. Eläimistä saatavilla elintarvikkeilla tarkoitetaan asetuksen EY 853/2004 liitteen I mukaisia jalostamattomia tai jalostettuja eläinperäisiä tuotteita kuten liha, elävät simpukat, kalastustuotteet, maito, munat, sammakonreidet ja etanat.

Elintarvikkeet, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja (kypsennettyjä) eläinperäisiä tuotteita, eivät ole eläinperäisiä tuotteita, vaan yhdistelmäelintarvikkeita. Toisista EU-jäsenvaltioista Suomeen toimitettavien yhdistelmäelintarvikkeiden valvonta ei kuulu ensisaapumisvalvonnan piiriin. Niiden valvonnasta vastaa Tulli.

Eläimistä saatavat elintarvikkeet

Eläimistä saatavilla elintarvikkeilla tarkoitetaan EY:n eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygienia-säännöistä antaman asetuksen 853/2004 liitteen I kohdissa 1 – 7 tarkemmin määriteltyjä jalostamattomia ja jalostettuja tuotteita. EY:n elintarvikehygieniasta antamassa asetuksessa 852/2004 määritellään, mitä tarkoitetaan jalostamisella sekä jalostamattomilla ja jalostetuilla tuotteilla:

  • 'jalostamisella' toimintaa, jonka avulla alkuperäistä tuotetta muutetaan merkittävästi, esimerkiksi kuumentamalla, savustamalla, suolaamalla, kypsyttämällä, kuivaamalla, marinoimalla, uuttamalla, puristamalla tai pursottamalla tai mainittujen käsittelyjen yhdistelmällä;
  • 'jalostamattomilla tuotteilla' elintarvikkeita, jotka eivät ole läpikäyneet jalostamiskäsittelyä, mukaan lukien tuotteet, jotka on jaettu, ositettu, annosteltu, viipaloitu, leikattu luuttomiksi, jauhettu massaksi, nyljetty, murskattu, leikattu, puhdistettu, siistitty, kuorittu, jauhettu jauheeksi, jäähdytetty, jäädytetty, pakastettu tai sulatettu;
  • 'jalostetuilla tuotteilla' jalostamattomia tuotteita jalostettaessa syntyviä elintarvikkeita. Nämä tuotteet voivat sisältää aineksia, joita tarvitaan niiden valmistuksessa tai antamaan niille erityisiä ominaisuuksia.

Liha ja lihavalmisteet

Lihalla tarkoitetaan asetuksen EY 853/2004 liitteen I kohdassa 1.2 – 1.8 tarkoitettujen eläinten syötäväksi soveltuvia osia veri ja sisäelimet mukaan lukien.

Lihavalmisteilla tarkoitetaan jalostettuja tuotteita, jotka syntyvät lihan jalostuksen tai näiden jalostettujen tuotteiden jatkokäsittelyn tuloksena siten, että leikkuupinnan perusteella voidaan todeta, että tuoreen lihan ominaisuudet ovat kadonneet (liite I kohta 7.1).

Raakalihavalmiste

Raakalihavalmisteella tarkoitetaan sellaista raakaa lihaa tai jauhettua lihaa, johon on lisätty suolaa, lisäaineita, mausteita tms. eikä niille vaadita salmonellaerityistakuita. Jos suolaa on >1 %, tuote katsotaan raakalihavalmisteeksi. Siten esimerkiksi broilerinlihaa, johon on lisätty pelkkää suolaa 1,2 %, pidetään raakalihavalmisteena.

Kalastustuotteet ja jalostetut kalastustuotteet

Kalastustuotteilla tarkoitetaan kaikkia luonnonvaraisia tai viljeltyjä meren tai makean veden eläimiä (lukuun ottamatta eläviä simpukoita, eläviä piikkinahkaisia, eläviä vaippaeläimiä ja eläviä merkikoteloja ja kaikkia nisäkkäitä, matelijoita ja sammakoita) sekä kaikkia niiden syötäviä muotoja ja niistä saatuja tuotteita (EY 853/2004 liite I kohta 3.1).

Jalostetuilla kalastustuotteilla tarkoitetaan jalostettuja tuotteita, jotka syntyvät kalastustuotteiden käsittelystätai näiden jalostettujen tuotteiden lisäkäsittelystä (liite I kohta 7.4).

Simpukat, äyriäiset ja niistä saadut eläinperäiset elintarvikkeet

Simpukoilla tarkoitetaan siivilöimällä ravintonsa ottavia simpukoita (EY 853/2004 liite I kohta 2.1).

Elävät simpukat, elävät piikkinahkaiset, elävät vaippaeläimet ja elävät merkikotelot sekä näistä saadut eläinperäiset elintarvikkeet ovat liitteen I kohdassa 8.1 mainittuja eläinperäisiä tuotteita.

Maito ja meijerituotteet

Raakamaidolla tarkoitetaan maitoa, joka on tuotettu kotieläimen maitorauhasia lypsämällä ja jota ei ole kuumennettu yli 40 celsius-asteen lämpötilaan eikä käsitelty millään vaikutukseltaan vastaavalla tavalla (EY 853/204 liite I kohta 4.19). Meijerituotteilla tarkoitetaan raakamaidon jalostuksen ja jalostettujen tuotteiden jatkokäsittelyn tuloksena syntyneitä jalostettuja tuotteita (liite I kohta 7.2).

Munat

Munilla tarkoitetaan tarhattujen lintujen kuorellisia munia, jotka soveltuvat suoraan ihmisravinnoksi tai munatuotteiden valmistukseen, ei kuitenkaan rikkoutuneita, haudottuja tai keitettyjä munia (EY 853/2004 liite I kohta 5.1).

Munatuotteilla tarkoitetaan jalostettuja tuotteita, jotka syntyvät munien tai munien eri osien tai seosten käisttelystä tai näiden jalostettujen tuotteiden lisäkäsittelystä (liite I kohta 7.3).

Esimerkkejä eläimistä saatavista elintarvikkeista:

  • raaka naudanliha, sianliha, siipikarjanliha ja muu raaka liha sekä niistä valmistettu jauheliha
  • raakalihavalmisteet
  • sisäelimet ja veri
  • muut eläimen osat (muu tuore liha kuin ruhon liha)
  • kypsennetyt ja esikypsennetyt liha- ja kalatuotteet (esim.  lihasäilykkeet,  liha-pullat, jauhelihapihvit, ankanmaksapatee, tonnikalasäilykkeet, silli-säilykkeet, kalapullat, kalajauhelihapihvit, mäti ja kaviaari)
  • raa´alla lihalla tai kalalla täytetyt vihannekset
  • raaka kala, mäti ja kaviaari
  • raa´at simpukat ja äyriäiset
  • kypsennetyt ja esikypsennetyt simpukoista tai äyriäisistä valmistetut tuotteet
  • raaoilla simpukoilla tai äyriäisillä täytetyt vihannekset
  • raakamaito ja kuumennuskäsitelty maito (esim. pastöroitu)
  • maitojauhe
  • hapatetuotteet (esim. piimä, jogurtti, rahka)           
  • tuoreet ja kypsennetyt juustot sekä muut juustotuotteet (esim. juustofondue, paneroidut juustotikut)
  • raa´at kanamunat sekä muut linnunmunat ja jalostetut kananmunatuotteet (esim. munamassa)
  • raa´at tai kypsennetyt hyönteiset, joista ei ole poistettu mitään osia (esim. siivet, jalat, pää tai suoli); hyönteiset voivat olla kokonaisia tai kokonaisista hyönteisistä jauhettuja tai rouhittuja.

Yhdistelmäelintarvikkeet

Elintarvikkeet, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja (kypsennettyjä) eläinperäisiä tuotteita, eivät ole asetuksen 853/2004 liitteessä I tarkoitettuja eläinperäisiä tuotteita, vaan elintarvikkeita, joista tässä yhteydessä käytetään nimitystä yhdistelmäelintarvikkeet. Yhdistelmäelintarvikkeen määritelmä löytyy asetuksen 1 artiklan 2 kohdasta: ”Jollei nimenomaisesti toisin mainita, tätä asetusta ei sovelleta elintarvikkeisiin, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja eläinperäisiä tuotteita.”

Tunnistusmerkki saadaan liittää yhdistelmäelintarvikkeeseen, joka on valmistettu kyseisen asetuksen mukaisessa laitoksessa (853/2004, liite II, I jakso kohta B7). Tunnistusmerkin perusteella ei elintarvikkeesta voi päätellä, onko se eläimistä saatava elintarvike vai yhdistelmäelintarvike.

Toisista EU:n jäsenvaltioista toimitettavien yhdistelmäelintarvikkeiden valvonnasta vastaa elintarvikelain nojalla tullilaitos Suomessa tapahtuvan elintarvike-erän purkamisen ja siihen liittyvän varastoinnin yhteydessä (34 § 4).

Esimerkkejä yhdistelmätuotteista

Kasvisperäisiä tuotteita ja jalostettuja eläinperäisiä tuotteita sisältäviä yhdistelmäelintarvikkeita ovat esimerkiksi:

  • valmisruoka-ateriat jotka sisältävät kypsää naudanlihaa, sianlihaa, siipikarjan-lihaa tai kypsää kalaa (esim. keitot, pizzat)
  • leivonnaiset jotka sisältävät kypsää kananmunaa, naudanlihaa, sianlihaa, siipikarjanlihaa tai kypsää kalaa (esim. piirakat, munariisipasteijat)      
  • mätitahnat (esim. Kalles kaviar)
  • teollinen majoneesi
  • jäätelö
  • maitokahvijuoma    
  • juustolla täytetyt vihannekset
  • äidinmaidonkorvikkeet
  • lasten valmisruoat (esim. purkkiruoka)
  • kliiniset maitopohjaiset valmisteet
  • maitopohjaiset laihdutusvalmisteet
  • kaseinaattiseokset (eläinperäisen aineksen osuus pienempi kuin kasviperäisen)
  • kaikki ravintolisät
  • hyönteisiä sisältävät suklaalevyt, joihin on lisätty kokonaisia, jauhettuja tai rouhittuja hyönteisiä