Suomi.fi-valtuutus otetaan vaiheittain käyttöön Ruokaviraston asiointipalveluissa

3. tammikuuta 2020

Verohallinnon tarjoama Katso-tunniste ja Katso-valtuutus korvautuvat vaiheittain vuoden 2020 aikana Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-tunnistautumisella ja -valtuutuksella. Muutos koskee Ruokaviraston Hyrrä-, Nekka- ja Elintarvikeilmoitukset-asiointipalveluita.

Suomi.fi-valtuutus käyttöön Hyrrässä 2.1. alkaen

Suomi.fi-valtuutus on otettu käyttöön Hyrrä-asiointipalvelussa 2.1.2020. Kaupparekisteriin kuuluvat yritykset voivat nyt alkaa käyttää Suomi.fi-valtuutusta asioidessaan Hyrrässä. Suomi.fi-valtuutusta käytetään siihen, että henkilö voi asioida sähköisesti organisaation edustajana.

Yhdistykset ja muut organisaatiot, joita ei ole merkitty kaupparekisteriin, käyttävät Hyrrä-asioinnissaan edelleen Katso-valtuutusta. Siitä, milloin Katso-valtuutus vaihtuu Suomi.fi-valtuutukseen näiden organisaatioiden osalta, tiedotetaan myöhemmin. Hyrrä-asiointipalvelussa on jo aiemmin otettu käyttöön Suomi.fi-tunnistautuminen.

Aiemmin käytössä ollut Hyrrä-avustajaoikeus ei ole enää käytettävissä, sillä Suomi.fin valtuutuksissa ei ole Hyrrä-avustajaoikeutta vastaavaa valtuutta. Hyrrä-avustajaoikeudella hakemusta on voinut täyttää, mutta ei lähettää käsiteltäväksi. Sen sijaan Suomi.fi-asiointivaltuudella hakemuksen voi sekä täyttää että lähettää käsiteltäväksi. Jos hakemuksen allekirjoittaja ja lähettäjä on joku muu kuin henkilö, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus, hakemukseen tulee liittää siitä selvitys (esimerkiksi valtakirja). Poikkeuksena on neuvontakorvaus: neuvontakorvauksen ennakkoilmoitusta jätettäessä tätä selvitystä ei tarvitse liittää.

Häiriötiedote 7.1.2020: Katso-palvelun tiedot eivät välity Suomi.fin valtuuteen oikein Hyrrä-asiointipalvelussa

Nekka-asiointipalvelussa muuttunut sekä tunnistautuminen että valtuutus

Nekka-asiointipalvelussa otettiin joulukuussa käyttöön sekä Suomi.fi-tunnistautuminen että Suomi.fi-valtuutus. Nekassa valtuutuksia voivat toistaiseksi tehdä vain kaupparekisteriin kuuluvat organisaatiot. Lisätietoja Nekan tunnistautumis- ja valtuutusmuutoksista.

Kansalaisneuvonta auttaa valtuutuksen tekemisessä

Henkilö, jolla on yrityksen asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä voi asioida Ruokaviraston asiointipalvelussa yrityksensä nimissä. Jos asiointi- ja nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö haluaa valtuuttaa muita asioimaan yrityksen nimissä, on hänen tehtävä Suomi.fi-valtuutus.

Suomi.fi-valtuutus tehdään osoitteessa https://www.suomi.fi/valtuudet. Ohjeet valtuutuksen tekemiseen Hyrrä-asiointipalvelun käyttäjille: www.ruokavirasto.fi/hyrra/valtuutus ja Nekka-asiointipalvelun käyttäjille: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yhteisot/koulujakelutuet/suomi.fi-valtuuden-kayttoonotto-nekka-asiointipalvelussa.pdf  Valtuutuksen tekemisessä auttaa Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/

Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelun aikataulu tarkentuu

Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelu siirtyy tammikuun aikana käyttämään Suomi.fi-tunnistautumista ja -valtuutusta. Käyttöönoton ajankohdasta tiedotetaan, kun se on tarkentunut. Myös Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa Suomi.fi-valtuutus otetaan ensimmäisessä vaiheessa käyttöön vain kaupparekisteriin kuuluvilla yrityksillä.

Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa voi tehdä ilmoitukset ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden sekä tammikuussa myös äidinmaidonkorvikkeiden ja kliinisten ravintovalmisteiden markkinoille tuomisesta.

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Tietojärjestelmäasiantuntija Merja Pahkasalo
040 517 7939
merja.pahkasalo@ruokavirasto.fi