Lintujen talviruokinta

Hyvällä ruokintapaikalla ruoka tarjotaan automaateista, joihin lintu ei pääse sisään. Näin ruoka pysyy puhtaana lintujen syljestä ja ulosteista, joissa erilaiset taudinaiheuttajat voivat levitä. Jotkut niistä, kuten ulosteissa leviävä salmonellabakteeri, voivat tarttua myös ihmisiin ja muihin ruokintapaikalla liikkuviin eläimiin. Ruokinta-automaattien on oltava kestävää ja puhdistettavissa olevaa materiaalia. 

Linnut levittelevät siemeniä ja niiden kuoria ahkerasti ruokintapaikalla, ja maahan kertyy myös ulosteita. Kertynyt jäte on puhdistettava aika ajoin pois, varsinkin jos ilma muuttuu lämpimämmäksi ja ruokapaikan ympäristö kosteaksi.

Lintuja tulee ruokapaikalle sitä enemmän, mitä runsaammin ja parempilaatuista ruokaa on tarjolla. Yhden tartuntaa kantavan linnun eritteet pääsevät lintulaudalla kosketuksiin kymmenien, jopa satojen lintujen kanssa. Tarjottavan ruoan määrä on syytä pitää kohtuullisena, jolloin puhtaanapito ja tautitilanteen hallinta on helpompaa. Jos ruokintaintoa ja ruokaa riittää runsaasti, voi harkita toisen ruokintapisteen perustamista eri paikkaan yhden ruokinnan laajennuksen sijaan.

On myös syytä valita ruokintapaikka niin, ettei siitä aiheudu harmia naapurustolle. Hyvin hoidettu ruokintapaikka tuottaa iloa ja hyötyä niin linnuille kuin lähiympäristön ihmisillekin. 

Joskus kaikista varotoimista huolimattakin tautiepidemia voi iskeä ruokintapaikalle. Toisinaan nähdään paljon kuolleita, toisinaan vain yksittäisiä sairaita lintuja. Erityisesti tässä tilanteessa on syytä siivota ruokintapaikka ja puhdistaa ruokintalaitteet. Siivousta tehdessä tulee omasta käsihygieniasta myös pitää huolta, sillä esimerkiksi salmonella voi tarttua ihmiseenkin. Sairauksien ja kuolemien selvittämiseksi kuolleita lintuja kannattaa lähettää tutkittavaksi Ruokavirastoon. Ruokintapaikoilta saadut lintunäytteet ovat tärkeä osa valtakunnallista tautiseurantaa, eikä tutkimuksista ei peritä maksua. Tutkimustulos lähetetään aina kirjallisena näytteen lähettäjälle. 

Tarkista asuinkuntasi ja taloyhtiösi ohjeet lintujen talviruokinnasta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.3.2020