Afrikkalainen sikarutto näkyi Ylen kanavilla

2. helmikuuta 2024

Kotimaista sianlihantuotantoa uhkaava afrikkalainen sikarutto (ASF) oli Ylen tv-kanavien yleishyödyllisen tietoiskun aiheena helmikuun alussa. Vastuulliseen elintarvikkeiden tuliaistuontiin kannustava tietoisku näkyi Yle TV1:llä ja Yle Femmalla viikolla 6. Ruokaviraston ASF-tietoiskussa muistutetaan, että Suomeen levitessään sikojen ja villisikojen virustauti aiheuttaisi mittavat menetykset Suomen kansantaloudelle.

Afrikkalainen sikarutto leviää huolestuttavasti Euroopassa ja sitä esiintyy esimerkiksi Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä sekä monissa Keski-Euroopan maissa. Tauti ei tartu ihmisiin, mutta on sioille tappava.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta lähialueidemme taudinpurkausten vuoksi riski on selvästi kasvanut. Suomeen levitessään sikojen ja villisikojen virustauti aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetautia aiheuttava ASF-virus säilyy pitkään lihatuotteissa ja kulkeutuu helposti maasta toiseen matkustajien mukana. Tauti on monessa maassa levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman toiminnan seurauksena.

Elintarvikkeiden tuliaistuontiin liittyy rajoituksia, joilla pyritään ehkäisemään afrikkalaisen sikaruton ja muiden vaarallisten eläin- ja kasvitautien maahantuloa. Jos haluaa tuoda elintarvikkeita tuliaisina tai tilata niitä ulkomailta postitse, mahdolliset rajoitukset tulee selvittää etukäteen.

Kun matkaillaan maissa, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, tulee tuontia ja tautisuojausta koskevia ohjeita ja suosituksia noudattaa, jotta tauti ei leviäisi myös Suomeen. EU-jäsenvaltioiden niiltä alueilta, joilla esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, saa tuoda vain sellaisia sian- tai villisianlihatuotteita, jotka myydään pakattuina ja joiden pakkauksessa on soikea EU:n tunnistusmerkki.

Ruokavirasto suosittelee, että sian tai villisian lihaa sisältäviä tuotteita tuoda lainkaan EU-maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa, sillä tautitilanne ja rajoitusalueet voivat muuttua nopeasti. EU:n ulkopuolisista maista liha- ja maitotuotteiden tuominen Suomeen on kokonaan kiellettyä.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Leena Oivanen, p. 029 520 4785 (afrikkalaisen sikaruton vastustaminen)
Asiantuntija Jaana Salokannel, p. 029 520 4973 (afrikkalaisen sikaruton viestintä)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Afrikkalainen sikarutto
Älä tuo afrikkalaista sikaruttoa Suomeen
Matkailijoille afrikkalaisesta sikarutosta
Katso tietoiskut afrikkalaisesta sikarutosta
Elintarvikkeiden tuliaistuonti

 

Uutista muokattu: Otsikko ja ingressi muutettu imperfektiin (12.1.24)