Lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa linnuissa yhä Etelä-Suomessa

14. tammikuuta 2022

Lintuinfluenssaa esiintyy yhä luonnonvaraisissa linnuissa Etelä-Suomessa, vaikka epidemian painopiste siirtyi syksyllä muuttolintujen mukana Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Viimeisimmät varmistuneet tapaukset ovat Helsingistä joulukuun lopulla löytyneet sinisorsa ja tundrahanhi, joilla kummallakin todettiin linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N1-tyypin lintuinfluenssa.

Ruokavirasto kehottaa ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta, sillä tartuntariski on Pohjois-Euroopassa yhä korkea. Joulu-tammikuussa siipikarjatilojen tartuntoja ilmeni muun muassa Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa.

Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille, joka huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Muut yksittäiset kuolleena löydetyt luonnonvaraiset linnut voi hävittää sekajätteenä.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa (ml. usein kysytyt kysymykset) 
Ohjeita luonnonvaraisten lintujen hoitajille