Suojaa siipikarja ja muut kesylinnut lintuinfluenssalta

27. helmikuuta 2020

Siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan, muistuttaa Ruokavirasto. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai ulkoilualue on kauttaaltaan suojattava ja katettava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka.

Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen muuttolinnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Siipikarjan ulkonapidosta on ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske viestikyyhkyjen vapaalentoja, sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit ja emut) eikä eläintarhoja. Kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt ovat ulkonapitokiellon piirissä.

Jos siipikarjassa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Tarvittaessa virkaeläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Lintuinfluenssaa esiintyy taas Euroopassa

Korkeapatogeenisia eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavia influenssaviruskantoja esiintyy eri puolilla maailmaa. Euroopassa on vuoden vaihteesta alkaen esiintynyt korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Tapauksia on todettu siipikarjatiloilla Puolassa, Tsekissä, Slovakiassa, Unkarissa, Romaniassa, Saksassa ja Bulgariassa. Luonnonvaraisten lintujen tapauksia on toistaiseksi raportoitu kaksi, molemmat Keski-Euroopassa.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa sekä matalapatogeeninen H5- tai H7-tyypin lintuinfluenssa siipikarjalla luokitellaan helposti leviäväksi eläintaudiksi. Jos tautia todetaan siipikarjassa, tila saneerataan ja siipikarjan sekä siitä saatavien tuotteiden kuljetusta rajoitetaan tilan lähialueilla.

Luonnonvaraisia vesilintuja toivotaan lintuinfluenssatutkimuksiin

Ruokavirasto seuraa vuosittain lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssan epäilytapauksissa virkaeläinlääkäri toimittaa linnut Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, Ruokavirasto, p. 029 520 4436 (eläintautien valvonta)
Neuvotteleva virkamies Katri Levonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2385
Erikoistutkija Niina Tammiranta, Ruokavirasto, p. 029 520 5049 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)
Erikoistutkija Marja Isomursu, Ruokavirasto, p. 029 520 4314 (näytteiden lähettäminen)

Lue lisää: 

Lintuinfluenssa
Siipikarjan ulkonapitokielto
Näytteiden lähettäminen