Luominen

Taulukoiden mukaan yli 4 % aborttifrekvenssiä pidetään epänormaalina, jolloin luomisten aiheuttajaa on syytä selvittää. Tilakohtaisesti ratkaisu näytteiden lähettämisestä tutkittavaksi tehdään usein sen perusteella, että usea emakko on luonut lyhyen ajanjakson aikana.

Aborttitutkimukset ovat paljolti poissulkevaa tutkimusta. Isossa osassa aborttitutkimuksia ei tartunnallista aiheuttajaa todeta. Kuitenkin useamman luomistapauksen ilmaantuessa on suositeltavaa tutkia näytteet tarttuvien tautien poissulkemiseksi.

Meillä merkittävin yksittäinen nimenomaan hedelmällisyyshäiriöitä aiheuttava tartunta on sian parvovirusinfektio. Luomisten yhteydessä sikiöissä todetaan silloin tällöin myös bakteeritartuntoja. Sikiöissä todetut bakteeritartunnat ovat pääsääntöisesti olleet emakon normaaliflooraan kuuluvien bakteerien aiheuttamia eli kyseessä ovat sellaiset bakteerit, joita esiintyy terveiden sikojen suolistossa tai synnytyskanavan limakalvoilla. Yksittäistapauksissa myös kohdussa tapahtunut sikiöiden sieni-infektio voi johtaa luomiseen. Myös circoviruksen tiedetään voivan aiheuttaa sikiöinfektioita.

Näytteet

Hinnastossa yhden luomisen syyn selvitykseen sisältyy tutkimus emakon 1-3 sikiöstä. Mikäli sikiökalvoja on olemassa, niitä kannattaa lähettää tutkittavaksi siitäkin huolimatta, että ne vaikuttaisivat likaisilta. Jos näytteenlähetys ajoittuu tilakäynnin yhteyteen, luoneista emakoista otettuja verinäytteitä voidaan lähettää vasta-ainetutkimuksiin.

Kaikissa tapauksissa näytteen tulisi olla mahdollisimman tuore, kuitenkin esimerkiksi viikonlopun yli viileässä säilytetty näyte kelpaa tutkimuksiin. Näytteitä ei tule pakastaa. Esitiedot, kuten luomisten määrä edellisten kuukausien aikana sekä tilan eläinmäärä, mahdolliset muut oireet, sikiöiden ikä ja niin edelleen tulisi aina ilmoittaa mahdollisimman tarkoin.

Tutkimukset

Patologinen, histologinen ja bakteeritutkimus sisältyvät hinnaston mukaiseen sikiönäytteen tutkimukseen.

Sikiön kudoksista voidaan tehdä virustutkimus ja sikiön nesteistä voidaan tehdä vasta-ainemäärityksiä. Tutkimus parvovirusinfektion varalta sisältyy hinnaston mukaan sikiönäytteiden tutkimushintaan. Emakoiden verinäytteistä voidaan tutkia serologisesti tutkimuspyynnön mukaan maksullisesti parvovirusvasta-aineet sekä leptospiravasta-aineet.

Tapauskohtaisen harkinnan perusteella lähetetyt emakoiden verinäytteet voidaan sisällyttää seurantatutkimuksiin, joita tehdään maksuttomasti sellaisten hedelmällisyyshäiriöitä aiheuttavien tartuntojen varalta, joita meillä ei Suomessa ole todettu. Näitä tartuntoja ovat bakteeritautien aiheuttajista Brucella suis ja virustartunnoista PRRS -tauti (Porcine reproductive and respiratory syndrome), Aujeszkyn tauti (AD) ja sikarutto.

 
Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018