Elintarvikemyymälän perustaminen

Oletko perustamassa elintarvikemyymälää? Tältä sivustolta saat opastusta toiminnan aloittamiseen.


Elintarvikekauppa ulkopuoleltaKuva: Tussitaikurit Oy

Elintarvikemyymälän perustaminen

Etsi sopiva tila suunnittelemaasi toimintaa varten

Kun löydät suunnittelemaasi elintarviketoimintaan mielestäsi sopivan tilan, varmista kunnan rakennusvalvonnasta, että tila soveltuu myymäläkäyttöön. Vaihtoehtoisesti selvitä, onko huoneiston käyttötarkoituksen muuttaminen mahdollista. Jos käyttötarkoituksen muutos on mahdollinen, hae remontille rakennuslupa. Muista huomioida muutostöissä myös asioimiseen liittyvät esteettömyysvaatimukset. Varmista taloyhtiöltä, että myymälätoiminta on mahdollista ajattelemassasi kiinteistössä. On hyvä, että olet jo tässä vaiheessa yhteydessä myös kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Voit keskustella elintarvikevalvojan kanssa siitä, että tila varmasti sopii käyttötarkoitukseesi.

Myymälässä tulee olla riittävästi tilaa toiminnalle. Rakenteellisiin vaatimuksiin voi vaikuttaa esimerkiksi se, aiotko valmistaa ja myydä pakkaamattomia elintarvikkeita myymälän tiloissa. Myymälän valmistuskeittiössä on oltava työskentelytilaa elintarvikkeen käsittelyä varten. Tilan tarve riippuu siitä, mitä siellä on tarkoitus valmistaa. Keittiössä on oltava riittävästi vesipisteitä ja tilaa käsien pesuun sekä elintarvikkeiden ja välineiden puhdistamiseen. Varmista myös, että henkilökunnalla on käytössään pukeutumistila ja riittävä määrä käymälöitä. Lisäksi myymälässä tulee olla tilaa siivousvälineiden huoltoon ja säilytykseen.

Suunnittele toimintasi tiloihin sopivaksi

Suunnittele myytävien elintarvikkeiden ja valmistuskeittiössä tarvittavien raaka-aineiden vastaanotto ja säilytys järkevästi. Kuuma- ja kylmäsäilytystä vaativille elintarvikkeille ja pakasteille on lämpötilavaatimukset, jotka vaihtelevat elintarvikekohtaisesti. Kun myyt pakkaamattomia elintarvikkeita, huomioi, että sellaisenaan syötävät ja kypsennystä vaativat elintarvikkeet täytyy säilyttää erillään toisistaan. Kun suunnittelet toimintaa, tiloja ja laitteita, huomioi elintarvikkeiden erillään pidon vaatimukset esimerkiksi allergioita ja intoleransseja aiheuttavien aineiden osalta.

Rekisteröi toimintasi elintarvikevalvontaan

Tee ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten myymälän sijaintikunnan elintarvikevalvontaan viimeistään neljä (4) viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Elintarvikevalvontaan tulee ilmoittaa myös toiminnan lopettamisesta tai siinä tapahtuvista olennaisista muutoksista. Rekisteröinti-ilmoitus on mahdollista tehdä ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun (ilppa) kautta tai vaihtoehtoisesti kunnan elintarvikevalvonnasta saatavalla lomakkeella. Elintarvikevalvonta käsittelee ilmoituksen ja jatkossa toiminta on säännöllisen elintarvikevalvonnan piirissä. Sekä ilmoituksen käsittelystä että tarkastuksista peritään maksu kunnan maksutaksan mukaisesti.

Muut luvat ja ilmoitukset 

Hae tarvittaessa lupa tupakka- ja lääkelain alaisten tuotteiden vähittäismyyntiin oman kunnan ympäristöterveydenhuollosta ja lupa alkoholijuomien myyntiin Lupa- ja valvontavirastosta. Lisätietoa aiheesta löydät heidän verkkosivuiltaan. Muista olla yhteydessä myös palo- ja pelastusviranomaisiin ennen myymälän avaamista.

Jos aiot myydä seuraavia elintarvikkeita, huomioi seuraavat asiat:

  • Jos elintarviketta tai sen ainesosaa ei ole käytetty merkittävissä määrin ihmisravintona EU-alueella ennen 15.5.1997, se voidaan katsoa uuselintarvikkeeksi. Uuselintarvikkeet tarvitsevat luvan ennen kuin ne voidaan tuoda markkinoille. Huomioi asia erityisesti silloin, jos myyt EU-alueen ulkopuolelta maahantuotuja elintarvikkeita.  
  • Jos myyt ravintolisiä, vitamiineilla ja/tai kivennäisaineilla täydennettyjä elintarvikkeita, äidinmaidonkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita, varmista tuotteen valmistajalta, valmistuttajalta tai maahantuojalta, että tuotteista on tehty ilmoitukset Ruokavirastoon.

Henkilökunnan hygieniapassi ja terveydentilan selvitys

Myymälän henkilökunta, joka käsittelee pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita tarvitsee hygieniapassin, asianmukaisen työasun ja terveydentilan selvityksen salmonellatartunnasta. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat tuotteet kuten liha, kala, porkkanaraaste ja tuoremakkarat.

Suunnittele omavalvonta

Omavalvonta on myymälän oman toiminnan riskinhallintajärjestelmä. Kuvaa siihen toimintasi ja suunnittele etukäteen, miten hallitset toiminnan riskit ja miten tarvittaessa korjaat virheet.  Omavalvonnalta vaaditaan sitä enemmän, mitä enemmän elintarvikehygieenisiä riskejä toimintaan liittyy. Omavalvontaan liittyy myös kirjanpitovaatimuksia. Voit suunnitella omavalvonnan itse tai käyttää valmista suunnitelmaa.

Huomioi toiminnassa seuraavaa 

  • Käsittele, varastoi ja kuljeta elintarvikkeet hygieenisesti. Suojaa tuotteet ja pidä tilat siistinä. Pyri kaikin tavoin varmistamaan se, että elintarvikkeet eivät saastu mikrobeilla tai niihin ei joudu sellaista ainetta, joka niihin ei kuulu. Allergiaa aiheuttavat ainesosat on pystyttävä pitämään erillään sekä toisistaan että elintarvikkeista, joihin niitä ei ole tarkoitettu.
  • Säilytä elintarvikkeet niille sopivissa lämpötiloissa ja muissa olosuhteissa.
  • Huolehdi lämpötilojen hallinnasta myös elintarvikkeiden kuljetuksessa. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa.
  • Käytä vain materiaaleja, jotka soveltuvat elintarvikekäyttöön ja aiottuun käyttötarkoitukseen, jos ne joutuvat kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Näin turvataan se, ettei materiaaleista joudu haitallisia kemikaaleja elintarvikkeisiin.
  • Varmista, että myynnissä olevista elintarvikkeista annetaan riittävät ja oikeat tiedot. Älä myy tuotteita, joista puuttuvat pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja tarvittaessa myös kaksikielisissä kunnissa ruotsiksi.
  • Käytä elintarvikkeiden markkinoinnissa vain sallittuja ravitsemus- ja terveysväitteitä. Älä johda kuluttajaa harhaan.
  • Huolehdi, että elintarvikkeiden jäljitettävyys on kunnossa.  Elintarvikkeet ja niiden raaka-aineet tulee pystyä jäljittämään jokaisessa tuotanto-, valmistus- ja jakeluvaiheessa.
  • Varmista myös, että tiedät, miten toimit takaisinvetotilanteessa, eli jos saat tietoosi tai epäilet, että myymäsi elintarvike ei ole turvallinen.
  • Muista ilmoittaa kunnan viranomaiselle verkkokaupasta.

Muista, että toimintasi perustana on varmistaa, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja jäljitettävissä ja niistä annetaan kuluttajille oikeat ja riittävät tiedot.

Lisätietoa

Ruokavirasto — Elintarvikeala

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 26.9.2025