Elintarvikeyrityksen perustaminen ja omavalvonta

Pohditko elintarvikealan yrityksen perustamista? Katso Perusta elintarvikeyritys -videolta vinkit yrityksen alkutaipaleelle.

Kun haluat perustaa elintarvikealan yrityksen, selvitä vähintään seuraavat asiat:

 1. Etsi sopiva tila. Kun löydät sopivan tilan, varmista kunnan rakennusvalvonnasta, että tila soveltuu ajattelemaasi käyttöön. Vaihtoehtoisesti selvitä, onko käyttötarkoituksen muuttaminen mahdollista. Varmista myös taloyhtiöltä, että aikomasi toiminta on mahdollista ajattelemassasi kiinteistössä. On hyvä, että olet jo tässä vaiheessa yhteydessä myös kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Voit keskustella elintarvikevalvojan kanssa siitä, että tila varmasti sopii sinun käyttötarkoitukseesi.
 2. Suunnittele toiminta tiloihin sopivaksi.
 3. Tee ilmoitus paikalliseen elintarvikevalvontaan. Toiminnastasi riippuen sinun tulee tehdä joko elintarvikehuoneistoilmoitus tai hakea elintarvikehuoneistohyväksyntää. Elintarvikehuoneistosi rekisteröidään ja olet jatkossa säännöllisen elintarvikevalvonnan piirissä. Sekä rekisteröinti että valvonta ovat maksullista viranomaistoimintaa.
 4. Selviä mahdolliset muut luvat. Toiminnastasi riippuen saatat tarvita muita lupia. Näitä voivat olla esimerkiksi anniskelulupa, lupa tupakkatuotteiden myyntiin tai musiikkilupa. Kysy neuvoa sijaintikunnan elintarvikevalvonnasta. Muista myös tarvittaessa palo- ja pelastusviranomaisen tarkastus tiloissasi.
 5. Selvitä, mitä henkilökunnalta vaaditaan. Jos henkilökunta käsittelee pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, heillä tulee olla hygieniapassi, suojavaatetus ja terveydentilan selvitys.
 6. Suunnittele omavalvonta. Omavalvonta on toimintasi riskinhallintajärjestelmä. Siihen suunnittelet etukäteen, miten hallitset toiminnan riskit ja miten tarvittaessa korjaat virheet.
 7. Varmista, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja jäljitettävissä.
 8. Anna elintarvikkeista oikeat ja riittävät tiedot, älä johda harhaan. Varmista, että tiedät, mitä tietoja tuotteesta on annettava.

Kun haluat perustaa elintarvikealan yrityksen, ole yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaan. Kunnan terveystarkastajat neuvovat ja vastaavat kysymyksiin. Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. Tarkastukset tehdän pääsääntöisesti suomen tai ruotsin kielellä.

 • Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen valvoo lähes kaikkia elintarvikehuoneistoja eli esimerkiksi ravintoloita, elintarvikkeita valmistavia laitoksia ja elintarvikkeita myyviä verkkokauppoja. 
 • Teurastamot ja niiden yhteydessä olevat laitokset ovat Ruokaviraston valvomia.
 • Poroteurastamot ovat Lapin aluehallintoviraston valvonnassa.
 • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo alkoholin valmistus- ja varastopaikkoja. Aluehallintovirastot valvovat alkoholijuomamyymälöitä.

Jos toimija elintarvikehuoneistossa vaihtuu, toiminta keskeytyy tai toiminta lopetetaan

Sinun tulee ilmoittaa toimijan vaihtumisesta sekä toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta viipymättä elintarvikehuoneistoasi valvovaan elintarvikevalvontayksikköön. Voit tehdä ilmoituksen myös ilpassa (ilppa.fi)

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023