Joustavuus käytännössä

  • koskee etenkin pienimuotoista toimintaa ja perinteistä valmistusta
  • kun riskinarviointi on tehty huolellisesti ja tuotannon riskit tunnetaan hyvin, voidaan vaatimuksia keventää
  • kansallisiin säädöksiin ja Ruokaviraston ohjeisiin on kuvattu tilanteita, joissa vaatimukset ovat vähäisemmät

Toimijalla aktiivinen rooli

  • Toimija suunnittelee itse toimintatapansa
  • Toimija esittää valvojalle suunnitelmansa
  • Valvoja arvioi, pystyykö toimija esittämällään tavalla hallitsemaan toiminnan riskit
  • Valvoja voi tämän jälkeen sallia uuden toimintatavan käyttöönoton

Esimerkkejä joustoista:

Toiminnot voidaan erottaa ajallisesti sellaisissa elintarvikehuoneistoissa, joiden tuotantomäärät ovat vähäisiä.

Tämä tarkoittaa sitä, että eri asioita voidaan tehdä samoissa tiloissa, jos ne suoritetaan eri aikoina ja niiden välissä huolehditaan mm. huolellisesta siivouksesta.

  • Esimerkiksi tuotantotilassa voidaan pakata tuotteita, kun tila puhdistetaan ennen pakkaamisen aloittamista ja tällä välin tuotteet jäähtyvät kylmiössä. Tila puhdistetaan jälleen pakkaamisen jälkeen.
  • Esimerkiksi Vähittäismyyntitilan voi sijoittaa elintarvikehuoneiston tiloihin.

WC:n ja pukeutumistilojen sijoittaminen eri rakennukseen tai käymälätyyppi on muu kuin wc

  • Esimerkiksi, jos elintarvikehuoneisto toimii toimijan kodin pihapiirissä, eikä sillä ole ulkopuolisia työntekijöitä --> sosiaalitiloja ei tarvita, jos sosiaalitilat ovat pihapiirissä.
  • Esimerkiksi saaristossa käymälätyyppi voi olla muu kuin viemäriin liitetty wc.
  • Esimerkiksi henkilökunnan pukeutumistilojen koko ja varustelu voi vaihdella toiminnan ja tarpeen mukaan. Erillisiä pukukaappeja ei kaikissa tilanteissa tarvita.
  • Esimerkiksi pienessä ravintolassa tai kahvilassa voidaan joissakin tilanteissa sallia, että asiakkaille ja henkilökunnalle on yhteinen wc.

Puu elintarvikehuoneiston välineissä ja rakenteissa

  • Esimerkiksi perinteiset puiset juustomuotit ja kypsytysalustat. Käytön ehtona on jatkuva kunnon käyttötarkkailu ja tietty puumateriaali. Puulajeista soveltuvat parhaiten haapa ja koivu.
  • Esimerkiksi ovet, sekä ovien ja ikkunoiden kehykset ja karmit. Voivat olla puiset, jos ne ovat alun perin olleet puiset, niitä pidetään hyvässä kunnossa ja ne ovat lakattu tai maalattu puhdistusta kestävillä maaleilla.

Mikrobikriteeriasetuksessa annettuja osanäytteiden lukumääriä on pidettävä vähimmäisvaatimuksena, eli otettava 5 osanäytettä yhtä aikaa

  • Esimerkiksi tuotannosta voidaan ottaa 5 yksittäistä näytettä yhden viikon ajan sen sijaan, että otetaan 5 näytettä samana päivänä.

Liikkuvassa elintarvikehuoneistossa, esimerkiksi torimyyntipisteessä:

  • käytettäviä siivousvälineitä tai työvalineitä voi säilyttää ja huoltaa kotona, jos se voidaan tehdä hygieenisesti
  • valmistustila voi sijaita kotona, jos se voidaan toteuttaa hygieenisesti. Esimerkiksi elintarvikkeiden esikäsittelyä tai säilytystä voi tapauskohtaisesti tehdä kotona.
  • käsienpesuvesi voidaan tuoda kanistereissa, kun vettä ei ole muuten saatavilla. Joissakin tapauksissa voidaan sallia myös pelkkien kertakäyttöisten käsipyyhkeiden käyttö.
  • Siivousvälineitä voi säilyttää kaapissa tai komerossa, jossa ei ole vesipistettä, jos välineitä ei tarvitse pestä tai niiden pesu hoidetaan muualla. Siivousvälineiden säilytys- ja pesuratkaisut voivat olla tilanteen mukaan hyvinkin joustavia, esimerkiksi välineiden pesu ja huolto voi tapahtua kotona.
  • Lattiakaivoja ei aina vaadita kaikkiin tiloihin, vaan tarve arvioidaan tapauskohtaisesti toiminnan mukaan. Esimerkiksi ravintolan keittiössä, jossa on paljon ruuanvalmistusta, tarvitaan yleensä lattiakaivo siivousta varten. Toisaalta pienissä kioskeissa, joissa ei ole ruuanvalmistusta, lattiakaivoa ei vaadita, koska sille on harvoin tarvetta.

Ole aktiivinen ja selvitä mitä joustoja sinun on mahdollista saada käyttöösi

Elintarvikealan yrittäjänä sinun tulee aina tietää, millaisia riskejä omassa toiminnassasi on ja miten nämä riskit vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen. Kun nämä ovat tiedossa, sinun on mahdollista miettiä toimintaasi helpottavia joustoja yhdessä paikallisen elintarvikevalvojan kanssa. Sinun kannattaa olla asiassa aktiivinen, jotta voit hyödyntää lainsäädännön mahdollistamat joustot mahdollisimman tehokkaasti.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023