Työvaatetus

Työ- ja suojavaatteiden tarkoitus on estää käsiteltävien elintarvikkeiden saastuminen. Toimijan velvollisuus on huolehtia, että kaikki elintarviketyöntekijät käyttävät työn luonteen vaatimia asiallisia ja puhtaita työvaatteita. Työvaatteet on vaihdettava riittävän usein. Lisäksi tarvittaessa on käytettävä suojavaatteita.

Henkilöllä, joka työskentelee elintarvikkeiden käsittelyalueella rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa, esimerkiksi kahvilassa, elintarvikemyymälässä, keittiössä tai leipomossa, täytyy olla työhön soveltuvat työvaatteet ja tarvittaessa suojavaatteet. Suositeltava suojavaatetus sisältää useimmiten työpuvun, päähineen ja jalkineet. Lisäksi suojavaatetuksen päällä voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi työtakkia, esiliinaa tai kenkäsuojia, jotka voivat olla myös kertakäyttöisiä. Henkilöllä, joka työskentelee elintarvikkeiden käsittelyalueella hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa, esimerkiksi teurastamossa, meijerissä tai lihan-alan laitoksessa, täytyy olla asianmukainen työskentelynaikainen työ- ja suojavaatetus (päähine, työasu ja jalkineet, sekä mahdolliset suojakäsineet).

Työ- ja suojavaatteiden tulee olla helposti puhtaana pidettäviä ja kestäviä. Vaatteiden malli ja materiaali kannattaa valita käyttötarkoitus ja pesumahdollisuus huomioiden. Vaatteissa voi olla kohtuullisesti yrityksen tai yritysketjun logoja tai merkkejä, jos ne eivät estä mahdollisen lian erottumista asusta.

Elintarvikealan toimija vastaa ja laatii omat ohjeet erilaisten lävistysten ja korujen tai muiden vastaavien kieltämisestä tai suojaamisesta työntekijöillä, jotka käsittelevät elintarvikkeita tai oleskelevat elintarvikkeiden käsittelyalueilla. Esimerkiksi korujen käyttö voi aiheuttaa elintarvikehygieenisen riskin, koska esimerkiksi sormuksen alle voi jäädä kosteutta ja kerääntyä likaa, mikä edesauttaa mikrobien esiintymistä käsissä. Ääritapauksessa koru tai sen osa voi irrota ja joutua elintarvikkeeseen. 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023